Malmö vägrar ange

2000 mot angiverilagen i Malmö. Foto: Anders Wemmert

Av Anders Wemmert // ur veckotidningen Offensiv

Söndagen den 24 september samlades drygt 2 000 personer till en demonstration mot angiverilagen. Arrangörer var Amnesty och Ensamkommandes förbund. Representanter för Kommunal, Sveriges Lärare, Läkarförbundet, sjuksköterskorna, bibliotekarier, Refugees Welcome, Elevförbundet med flera talade. Även kommunordföranden för Malmö stad, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), talade.

Gemensamt för alla tal var att regeringens förslag till angiverilag måste stoppas. Ett 70-tal organisationer och politiska partier stod bakom demonstrationen, däribland naturligtvis Socialistiskt Alternativ.

Socialistisk Alternativ/Offensiv säger:

• Vi anger inte! Vägra anmälningsplikten. Stoppa jakten på papperslösa. Återinför asylrätten, permanenta uppehållstillstånd och rätten till familjeåterförening.

• Stoppa utvisningarna! Riv upp ”paradigmskiftet”, hela Tidöavtalet samt tidigare försämringar av asylrätten.

• Bygg antirasismen på arbetsplatser, skolor och i bostadsområden. • Slut på fackliga eftergifter – kamp inklusive strejker mot angiveri och nedskärningar, för mer personal, inflationsskydd av löner, pensioner och ersättningarna i socialförsäkringen.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika, banker och storbolag betala.

• Förstatliga banker, livsmedelsjättarna och andra storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!