”Man tystar inte region Västra Sverige”

– Den akuta frågan om hyressystemet och hyresrättens framtid är lika aktuell som innan och detta gör att den bostadspolitiska kampen måste fortsätta och breddas, säger Kristofer Lundberg.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Ilskan och besvikelsen över förbundsstyrelsens uteslutning av regionordförande Kristofer Lundberg är total bland föreningarna i Göteborg och Mölndal.

Vissa förtroendevalda har valt att lämna föreningen, både på lokal nivå, föreningsnivå och i regionstyrelsen. Andra har valt att stanna kvar för att fördjupa det förändringsarbete som har påbörjats och att utmana byråkratin. Alla är de dock överens om att den bostadspolitiska kampen kommer att fortsätta. Offensiv har pratat med några av dem.

Falis Samatar.

Falis Samatar, Rannebergen:
– När förbundsstyrelsens beslut kom valde jag att lämna mitt förtroendeuppdrag i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen, jag lämnade min plats som ledamot i regionens fullmäktige och jag lämnade mitt medlemskap i Hyresgästföreningen. Jag känner ingen tilltro till förbundsledningen vars ordförande Marie Linder tjänar
115 000 kronor i månaden på våra medlemspengar.
– Den energi och glädje jag arbetade med förra året har de kvävt. De fråntog oss medlemmar möjligheten att välja ordförande, för de visste att ingen skulle vinna över Kristofer Lundberg. Det avslöjar att de inte bryr sig om oss medlemmar eller hyresgäster. Om han offras, vad är då våra röster längre ned i organisationen värt?
– Jag har bott i Sverige i 28 år; jag har aldrig tidigare känt någon tillhörighet här. Hyresgästföreningen var en liten sluten grupp, främst av äldre svenskar. När Kristofer Lundberg blev regionordförande öppnades en dörr för oss som tidigare stod utanför, vi blev uppsökta och gavs en plats.

Kristofer Lundberg.

Kristofer Lundberg, utesluten ur Hyresgästföreningen, tidigare ordförande för Västra Sverige och Angeredföreningen:
– Den akuta frågan om hyressystemet och hyresrättens framtid är lika aktuell som innan och detta gör att den bostadspolitiska kampen måste fortsätta och breddas. Oavsett om man känner besvikelse och ilska över uteslutningen måste organiseringen fortsätta.
– Vi verkar för samordning av bostadsaktiva såväl inom Hyresgästföreningen, i föreningar och lokala föreningar som utanför Hyresgästföreningen för att kunna stoppa marknadshyra, ombildningar, utförsäljning och renovräkningar.
– Den 10 maj blir det ett digitalt stormöte där vi försöker lägga grunden till en organisering. Initiativet kommer från 18 aprilkommittén som samlar bostadspolitiskt aktiva inom hyresgäströrelsen i bred bemärkelse.

Pamela Möller Ajani.

Pamela Möller Ajani, ordförande Norra Göteborg, ledamot i förbundsstämman samt fler uppdrag:
– När beslutet om uteslutning kom var jag på väg att lämna, det slocknade och blev svart, en sorgens dag för Hyresgästföreningen. Jag var arg, ledsen och enormt besviken på människor som man trodde på. Hur kan de behandla någon så här som inte gjort någon illa, som tvärt om varit ett stöd för så många?
– Det finns de inom Hyresgästföreningen som inte följer värdegrunden, kränker och uttalar sig rasistiskt. De får en varning, men får vara kvar.
– Nu har Kristofer inspirerat mig att ändå fortsätta med mina uppdrag. Vi kommer försöka verka för att Kristofer återfår sitt medlemskap och blir valbar. Hans knutna näve av att kämpa vidare lever kvar inom oss alla i Västra Sverige. Vi vill göra Hyresgästföreningen till vad det en gång var, en folkrörelse och kämpande organisation.

Helene Calner.

Helene Calner, ordförande Hyresgästföreningen Frölunda:
– Region Västra Sverige har de senaste två åren vuxit sig starka i kampen mot marknadshyror. Vi har varit ett föredöme för hela Sverige genom att vara den mest drivande och initiativtagarna.
– Det finns två sidor inom rörelsen. En sida tar en ny väg och nya sätt för att driva kampen. Det är dock inte populärt hos ledningen som gör allt i sin makt för att fortsätta i samma enkelspår som man alltid har gjort. De som står i vägen för deras makt och privilegier smutskastas, åsidosätts och får alltid höra att ”det var bättre förr”.
– Jag kommer inte att ge upp och jag uppmanar alla förtroendevalda att fortsätta. Nu visar vi att man inte tystar region Västra Sverige.


”Vi måste organisera våra bostadsområden”

Tusentals var beredda att demonstrera den 18 april mot marknadshyra. I Göteborg förväntades 3 000 demonstrera. Men coronaviruset satte stopp för den utåtriktade demonstrationen. 18 aprilkommittén ställde då om organiseringen till en digital demonstration som blev väldigt lyckad.
– 13 000 har sett filmen vi gjorde, 30 000 har nåtts av den, närmare 400 individer har delat den och hundratals har interagerat. Det är ett bra betyg, då det är svårt att bryta igenom på sociala medier, säger Pär Johansson, styrelseledamot i Frölunda och aktiv i 18 aprilkommittén.
– Att videon blev så spridd handlar om innehåll, förtroende och tajming. Filmen skapades i ett läge då förbundsstyrelsen hade uteslutit Kristofer Lundberg, regionstyrelsen stängts av och det är uppenbart för alla att förbundet var motståndare till utåtriktade protester. Så kommer en video som tar ställning mot detta, som är tydlig med vad marknadshyra innebär och ger svar på nästa steg.

Pär Johansson.

Pär Johansson och Linda Kreuzinger skapade filmen tillsammans. Linda var också en av organisatörerna bakom den lyckade selfiekampanjen mot marknadshyra.
– Socialistiska arbetsmetoder har länge behövt en uppgradering och anpassning till nutiden. Kanske har corona tvingat oss att tänka nytt om vi vill att fler deltar i kampen, erfarenheter att ta med till post-corona? säger Linda Kreuzinger, ordförande i lokala Hyresgästföreningen på Pennygången och aktiv i 18 aprilkommittén.
– Under en global pandemi där människor blir allvarligt sjuka och dör räcker inte svaret att arbetarrörelsen fixar en matkasse till grannen. Vi måste organisera våra bostadsområden både för att fixa matkassar och stoppa vräkningar och ekonomisk misär i pandemins fotspår.

Linda lyfter att lokala föreningar ska synas mer under corona än tidigare både på nätet, i kampen och i solidaritet – att erbjuda ett samhälle som organiseras på andra grunder än kapitalistiska.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!