”Många är helt förtvivlade över sin bostadssituation”

Elin Gauffin från kampanjen Nej till marknadshyras samordningsgrupp (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Inför nästa digitala stormöte som kampanjen Nej till marknadshyra anordnar tisdagen den 16 februari kl 18.00 för att samla och ena det breda motstånd som finns mot januariavtalets dekret om att införa marknadshyror har Offensiv pratat med Elin Gauffin, som sitter i samordningsgruppen för Nej till marknadshyra.

Hur går kampanjen?
– Det går bra! Vi har gjort ganska mycket sen det förra stormötet, som ju blev en succé, och fram till nästa nu på tisdag. Det fortsätter komma in nya som ansluter till kampanjen – framför allt kul att lokalgrupper har satts upp i Växjö och Örebro, men också att fler andra vänstergrupper ansluter. Nu förbereder vi ett utskick till lokala hyresgästföreningar över hela landet. Det ska bli jättekul att se vilka som svarar!
– Egentligen behöver vi mer resurser i samordningsgruppen, men vi har jobbat på och fått upp en hemsida, en Facebooksida och lite material. Nu ska vi förbereda hur dessa ska tryckas upp.
– Väldigt kul att ha ytterligare en forskare på nästa möte, Åse Richard, som kommer att ge än fler argument emot marknadshyra.

Hur är responsen på stan?
– Det är en otroligt angelägen fråga, även om många inte känner till de faktiska hoten som föreligger nu, men vi är ute mycket. När jag säljer Offensiv på stan i den här frågan träffar jag jättemånga som är helt förtvivlade redan idag över sin bostadssituation. Det är äldre som har otroligt lite pengar, och inte kan föreställa sig en hyreshöjning överhuvudtaget. Det är ungdomar som inte har någonstans att bo. Jag träffade till exempel en kille som var över 30 år som fortfarande soffsurfar och flyttar runt hos kompisar.
– Sen är det så kallade resthyresgäster som ryser på när de tänker på att deras hyresvärd, som också är bostadsrättsföreningen, det vill säga deras grannar, helt ska kunna bestämma över deras hyra.

På vilket sätt kan en sån här omfattande kamp segra?
– Jag har varit med och organiserat många omfattande rörelser genom åren, och det ligger en riktig kraft när man får igång en gräsrotskampanj med engagemang lokalt. Det finns det definitivt potential för i denna fråga.
– Det har blivit svårare att få politiker att backa, men något speciellt har hänt det senaste året. Covid-19 har för alla slagit upp på ett brutalt sätt hur marknadslösningar och privatiseringar är fiaskon för hela samhället, och hur viktig bostaden är för alla. Det är helt vansinnigt att komma med en stor ”marknadslösning” i detta läge.
– Vi menar att regeringen och stödpartierna är ute på hal is, och med denna rörelse kan de knuffas över kanten i den här frågan.
– Rent tekniskt är det två delar av januariavtalet som håller på att utredas; dels utredning om utökade marknadshyror i nybyggnation, dels en kommission som utreder det i hela beståndet, som ska presenteras till sommaren. Vi tror att ett massivt motstånd kan få dessa förslag att stanna på pappret.
– Roligt att olika delar av vänstern sluter upp och ser detta som det stora projektet efter arbetsrättsfrågan, och oavsett hur seg Hyresgästföreningsledningen verkar vara finns det en oerhörd respons lokalt.

Covid-19 har för alla slagit upp på ett brutalt sätt hur marknadslösningar och privatiseringar är fiaskon för hela samhället, och hur viktig bostaden är för alla. Det är helt vansinnigt att komma med en stor ”marknadslösning” i detta läge.

Vad kan man tänka på lokalt?
– Ha så öppna ögon och så få fördomar som möjligt! Människor som inte ville engagera sig förut kan göra det nu, när de har fått insikter det senaste året och ser att det inte är kört – det finns en mening med att protestera.
– Fråga så många du kan runtomkring dig – grannar i din trappuppgång kommer att vilja gå med i kampanjen. Kan vara lokala LH:n, men också kulturföreningar, PRO i området, en fackförening eller arbetsplats, en politisk organisation, och så vidare.
– Lägg gärna lite krut på att nå nya människor: även om du skulle kunna genomföra ditt lokala torgmöte den 18 april med folk du redan känner är det viktigt att dra med sig nya och dra ihop lokala zoommöten.
– Syftet med den 18 april är att samla till demonstrationer. Eftersom det inte går att ha stora samlingar, som i Berlin där 20 000 stoppade marknadshyror, ska vi istället ha väldigt många små demonstrationer. Vi tänkte först ha åtminstone 100, men nu tänker jag att det kan vara många fler än så.

– Kampanjen behöver fler som kan hjälpa till att sprida på sociala media, som kan jobba med att göra små bilder, posters, filmer och så vidare, men också med att mejla till nya människor. 
– Sen har vi öppningar för att ha en speciell ungdomsdel, då vi hade fem studentföreningar som deltog på förra mötet. Det finns möjligheter att ha en speciell ungdomsdel i kampanjen, kanske med ”Unga kräver bostad” som paroll eller något liknande.
– Det finns mycket idéer som kom fram på första stormötet, som die-ins, symboliska manifestationer, illustrationer som visar hur liten yta du får att bo på med marknadshyra, med mera. Denna kreativitet är fantastisk och behöver sättas igång samt få uppslutning av fler. 
– Vi behöver också hjälp med att få genomslag i riksmedia, hör gärna av dig om du har kontakter eller uppslag angående detta.


Kom med i kampanjen! Anmäl dig till stormötet den 16 feb!

Anmäl dig till kampanjen! Mejla till nejtillmarknadshyra@gmail.com för att bli aktiv. Så anmäler du även ditt deltagande till det digitala stormötet den 16 februari, med starttid kl 18.00!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!