Manhattanprojektet

av Anna Belstock // Recension i Offensiv

Manhattanprojektet är en covid19-anpassad föreställning som spelas av Unga Klara & Scenkonst Sörmland. Föreställningen är en intensiv detektivhistoria som riktar sig till ungdomar med mycket komik och allvarligt tema.

Dovt ljus, en kontrabas spelas, piano närvarande och det är en rytm i rummet. Katja sover på bordet. Det är mitt under 2:a världskriget och kostym och scenografi kunde inte varit mer perfekta för ett detektiväventyr. Hon väcks av ett gäng trevliga men mystiska individer. De bär hatt, en cigg i mungipan och varsitt instrument framför sig.
De beskriver vad som händer. De beskriver vad DU gör. Är de dina tankar? Dina vänner? Vilka är ni?! Katja är förvirrad. Men ganska snart står det klart att Katja nu är privatdetektiv Petrović. Men Katja är ju Katja och bara elva år? Nej, hon är privatdetektiv herr Petrović.

Petrović dras med på uppdrag att hitta den försvunna vetenskapsmannen som är nyckeln till att lösa Manhattanprojektet och atombomben. Einstein är försvunnen.
Maxim från franska motståndsrörelsen leder Katja genom stan där vi får möta nazister och klassiska 1940-tals-gangsters. Hon låter inte Katja/Petrović lämna uppdraget och gå hem. Istället hamnar vi i ett rum med en bomb, en kidnappningssituation på ett tåg och i rappa dialoger.

De flesta möten i den här föreställningen blir som en dans. Vare sig det är ett möte med motellvärdinnan eller en uppgörelse med vapen. Samtidigt brottas Katja med att hennes föräldrar bråkar högt och mycket. Som Petrović slåss hon, som Katja vet hon inte vad hon ska göra. Det blir aldrig tråkigt och i relationen med Einstein hittar Katja en tröst och ett tillfälle att diskutera livets alla frågor.

Unga Klara och Scenkonst Sörmlands Manhattanprojektet hanterar smidigt en balans mellan humor och hur man hanterar rädsla. Föreställningen riktar sig till barn och ungdomar mellan 9 och 12 år men passar minst lika bra för vuxna.
ska en avrunda med lite negativ kritik. Men jag har inget att klaga på denna gång.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!