Mardrömslika villkor i USA:s flyktingförvar

Keely Mullen // Artikel i Offensiv

(Foto: Fibonacci Blue / Flickr CC)

Barn sittandes med fulla blöjor i flera dagar. Kläder som inte har tvättats på veckor. Gravida tonåringar som sitter på betonggolv med blott en aluminiumfilt. Dessa är förhållandena i flyktingförvaren längs med USA:s gräns mot Mexiko.

Det är vid varje given tidpunkt minst 2 000 barn som hålls separerade från sina föräldrar och 16 000 som totalt hålls i förvar vid USA:s förvar vid gränsen. I en viral video från Now This syns hur en av justitiedepartementets advokater, Sarah Fabian, försvarar hur Trumpadministrationen tvingar barn att sova på kalla betonggolv utan madrasser, tillgång till tandborste, schampo eller riktiga filtar. Förvaren är överfulla, med 200 i en cell som tvingas slåss om tillräckligt med golvplats för att kunna ligga ner. Kylskåp har öppnade påsar med rå kyckling som läcker blod på hyllorna, och godis används för att locka tillbaka barnen in i sina celler. 

Förhållandena i förvaren har väckt en vrede hos miljontals vanliga amerikaner. Även om dessa förvar inte är desamma som nazisternas dödsläger var det rätt av Alexandria Ocasio-Cortez [kongressledamot för Demokraterna som beskriver sig som demokratisk socialist] att chocka människor till att se den hemska verkligheten angående dessa förvar genom att karaktärisera dem som koncentrationsläger.

Tyvärr är livet utanför dessa förvar för centralamerikanska flyktingar ofta inte mindre hemskt. Bevis för detta kan ses i de hemska bilderna av den salvadoriska pappan Óscar Alberto Martínez och hans 23 månader gamla dotter Valeria, som sköljdes upp på land längs med Rio Grandes strand.

När Trump tog över ämbetet talade han om ”horder” av immigranter som korsar gränsen som utnyttjar asylsystemet och lurar immigrationsagenter för att komma in till USA, och annan skrämselpropaganda. Genom att skapa en kris för politisk vinning målade han upp en bild av en gräns som svämmas över av kriminella och våldtäktsmän.

Den verkliga krisen består dock i att tiotusentals individer och familjer har tvingats fly från förödande situationer i Guatemala, El Salvador och Honduras den senaste tiden och söker skydd i USA, snarare än att det är kriminella och våldtäktsmän som ”stormar USA”.

Det de flyr ifrån – våldsamma drogkarteller, kollapsande ekonomier och ekologiska katastrofer – är till stor del resultatet av USA:s politik som hänsynslöst har dominerat regionen i 150 år. Det inkluderar bokstavligen dussintals militära interventioner i regionen, stöd till militärkupper och införandet av ”frihandels”-avtalet CAFTA.

57 procent av amerikanerna är missnöjda med hur Trump hanterar immigration. En majoritet stödjer in-
te hans gränsmur och bara 30 procent anser att det borde bli svårare för flyktingar att söka asyl i USA.

Stora splittringar har avslöjats inom Demokraterna angående hur man bör förhålla sig till gränskrisen i samband med ett kontroversiellt lagförslag för finansiering till gränsen. Under trycket från ”centristerna” i partiet drev Nancy Pelosi [talman i representanthuset i kongressen] igenom ett lagförslag från senaten som innehåller långt mindre skydd för barn än vad många Demokrater i representanthuset var villiga att acceptera. Lagförslaget tog bort specifika bestämmelser, som tidsgränsen på 90 dagar om hur länge barn får hållas i tillfälliga intagningsförvar.

Samtidigt har många Demokrater som vill bli nominerade till 2020 års presidentvalskampanj fört en viss vänsterretorik gällande immigrationsfrågan. Det står i bjärt kontrast mot Demokraternas nutidshistoria. De vill att folk ska glömma att 2,9 miljoner utvisades under Obamas tid vid makten.

Liberala politiker gråter krokodiltårar för migranter, samtidigt som de stödjer den fortsatta dominansen av storföretag som tjänar på billig invandringsarbetskraft. Det enda sät-
stet att besegra Trumps politik och försvara rätten till asyl är att bygga en massrörelse genom hela landet. Rörelsen måste försöka ena arbetarklassen – såväl immigranter som infödda – mot söndra-och-härska-taktiken från den rika eliten och kämpa för bra jobb och bostad åt alla.

Den walkout som arbetare på Wayfair [som Ikea] genomförde mot företagets försäljning av möbler till ett värde av 2 miljoner kronor till BCFS, en nonprofitorganisation som driver flyktingförvar, står för ett utmärkt steg i den riktningen. 500 anställda gav ett brev till bolagets ledning som bad företaget att inte längre ha några affärer med BCFS, något ledningen svarade ett resolut ”nej” till. Som svar på detta lämnade hundratals arbetare sitt arbete för dagen den 26 juni under parollen #WayfairWalkout. Det är dessa slags steg vi behöver ta för att stänga dessa förvar och störta Trump.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!