Marknadshyra – en katastrof i Norrbotten

– Den 18 april deltar Rättvisepartiet Socialisterna i protesterna mot marknadshyra. Men vi kräver också kraftiga kommunala satsningar på klimatsmarta bostäder som folk har råd med, säger Jonas Brännberg, t.h i bild (Foto: Lars Bjersing).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

På sju platser i Norrbotten kommer det bli protester kring den 18 april. Först ut blir Piteå på fredag, följt av Kiruna på lördag och Boden och Luleå på söndag. 

Sedan länge är bostadsbristen stor i Norrbotten, mer än hälften av kommunerna har bostadsbrist. Under 2019 hade den genomsnittliga bostadssökande hos kommunens bostadsförmedlare Bostad Luleå samlat ihop 10 års kötid. Samtidigt har stora delar av hyresbeståndet i Luleå sålts ut till privata roffarbolag som Rikshem och Heimstaden, som ytrenoverar och chockhöjer hyrorna när hyresgäster flyttar ut.
De nya bostäder som kommer ut har redan skyhöga hyror. Enligt en undersökning av Hyresgästföreningen 2020 anser 10 av 14 kommuner att nya bostäder är dyrare än vad den lokala ”bostadsmarknaden” klarar av. 

Rambolls rapport beställd av Hyresgästföreningen visar att marknadshyra kan höja hyrorna i Luleå med 43 procent. Då har de dock inte räknat med de stora investeringar som planeras i Norrbotten, som kräver stor inflyttning och många nya bostäder om de ska bli verklighet. Redan rapporteras om kraftigt stigande priser på bostäder i Boden efter nyheten om planerna på det nya stålverket H2 Green Steel. 
Även i Gällivare och Kiruna planeras stora investeringar, i kombination med att delar av städerna flyttas på grund av gruvdriften som innebär mycket nybyggnation. 
Sammantaget skulle marknadshyror vara ett extra stort hot i Norrbotten där bostadsbristen riskerar bli värre.

– Den 18 april deltar Rättvisepartiet Socialisterna i protesterna mot marknadshyra. Men vi kräver också kraftiga kommunala satsningar på klimatsmarta bostäder som folk har råd med, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, och fortsätter:
– För att det ska vara möjligt behövs också kommunala byggföretag som kan bryta de stora byggbolagens monopol.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!