Marknadshyra fäller Löfven – seger för kampen

Elin Gauffin från Nej till marknadshyras samordningsgrupp talade och höll igång talkörerna under protesten utanför riksdagen på måndag morgon/förmiddag den 21 juni (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson

Måndagen den 21 juni 2021 blev en historisk dag. För första gången någonsin röstades en statsminister bort efter att en majoritet i riksdagen röstat ja till den misstroendeförklaring som rests. Det var kampen underifrån mot marknadshyra som fällde regeringen, som föll offer för januariavtalet och dess högerpolitik.

Redan vid 8-tiden på måndag morgon samlades aktivister från den unika gräsrotskampanjen Nej till marknadshyra, den proteströrelse som stått i spetsen för motståndet, på Mynttorget i Stockholm för att utanför riksdagshuset ge stöd till misstroendeförklaringen. Med tal och talkörer som ”Vi ska stoppa marknadshyra – nu!” och ”Våra hyror är för dyra – vägra, vägra marknadshyra!” räknades tiden ned till den väntade misstroendeförklaringen. Det var kampstämning och över manifestationen fanns känslan av att vi är på väg att vinna en viktig seger.
Efter att regeringen och samarbetspartierna gjort klart att man fortfarande stod fast vid januariavtalets punkt 44 om att marknadshyra – ”fri hyressättning vid nybyggnation” (men i verkligheten hotas hela beståndet) – införs (under mandatperioden) och att lägenheternas kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen väntade en misstroendeförklaring. Efter omröstningen utbröt jubel bland de samlade på Mynttorget – utgången av misstroendeomröstningen hade visat att organiserat motstånd lönar sig och det är genom fortsatt kamp som marknadshyra kan stoppas.

Utgången av misstroendeomröstningen hade visat att organiserat motstånd lönar sig och det är genom fortsatt kamp som marknadshyra kan stoppas.

Inom en vecka ska Stefan Löfven ge besked om det blir talmansrundor eller ett extraval. Men vid den presskonferens som hölls omedelbart efter misstroendeomröstningen gavs inget framtidsbesked mer än att ”läget är svårt” och att:
– Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samtala med våra samarbetspartier och i olika konstellationer begrunda vilken väg vi ska ta.
Kampen har gett januariavtalet en dödsstöt och om Stefan Löfven ska återkomma måste förslaget om marknadshyra dras tillbaka.

Regeringens högerpolitik har spelat de blåbruna partierna i händerna, men genom proteströrelsen mot marknadshyra har kampen mot alla former av högerpolitik stärkts. Fokus har satts på klassfrågor och hela etablissemanget har skakats om. Marknadshyra blev droppen som fick bägaren att rinna över och ett extraval blir mot den bakgrunden en möjlighet att lyfta kampen vidare. Till skillnad mot högerpolitikens alla partier ser vi fram emot ett extraval.
Motståndet mot marknadshyror och klassorättvisor har med måndagen den 21 juni getts självförtroende och hopp. Det sporrar såväl till upptrappad kamp som ger större möjlighet att bygga det kämpande socialistiska vänsteralternativ som behövs för att lägga en grund för en ny arbetarregering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!