Marknadshyror innebär hyreschock

Hyckleriet från högern måste avslöjas och hyresgästkollektivet måste resa sig för att sätta stopp för deras planer (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Om rena marknadshyror införs kommer det att öka hyrorna med 30 till 50 procent, över nästan hela landet. Det visar den senaste rapporten som konsultföretaget Ramboll gjort för Hyresgästföreningen.

Denna gång är fler städer med i undersökningen. I Stockholms stad skulle hyran i genomsnitt höjas med 51 procent, på Norrmalm skulle en genomsnittlig tvårummare med kök öka från 6,800 kronor till 12,200 kronor i månaden. Även i ytterstaden höjs hyran med minst tusen kronor i månaden. Göteborg får 32- till 50-procentiga höjningar, Luleå 43 procent, Uppsala 34 procent, Halmstad 31 procent och så vidare. 
Hushållen lägger idag 28 procent av sin inkomst på hyran. Med marknadshyra skulle hyrans andel av inkomsten öka till 43 procent i Stockholm. 

Rapporten har mötts av ett ramaskri från högern och fastighetsägarna, och är omskriven i över 100 medieartiklar. Det stör bolagen att sanningen läggs på bordet – marknadshyror innebär chockhyreshöjningar – och därför försöker de istället kritisera hur Ramboll har gjort utredningen, där bostadsrättspriserna har studerats. 
Men hur man än mäter skulle det visa sig att om fastighetsbolagen själva får sätta hyrorna utan att behöva förhandla med hyresgästföreningen innebär det hyreshöjningar. Speciellt då det är en skriande bostadsbrist. Idag lever 33,000 människor i hemlöshet. 1 av 10 lever trångbott. 706,600 står i Stockholms bostadskö, varav 92,000 är aktivt sökande.
Andra sätt att mäta är att se till hyrorna efter renoveringar eller andrahandsuthyrningen av bostadsrätter. Där finns redan marknadshyror. Hyrorna vid renoveringar innebär ofta 60- till 80-procentiga hyreshöjningar och många hyresgäster har inte råd att bo kvar. Bostadsrättsägare hyr ohämmat ut små lägenheter till priset av 15-20,000 kronor i månaden. 

Ingenstan skulle det innebära hyressänkningar.

Fastighetsägarnas kampanj för marknadshyror har pågått under många år. På 00-talet hotade de med att dra Sverige inför EU-domstolen och fick då istället igenom Allbolagen för kommersialisering av Allmännyttan och att Allmännyttan inte längre ska vara hyresnormerande. 
En konsekvens av detta är vad som har skett under pandemiåret. Trots att en av fyra hyresgäster har fått sänkt inkomst under pandemin har inga lättnader skett. Tvärtom ligger årets hyreshöjningar i snitt på 1,23 procent och Hem och Hyra redovisar att hyrorna höjts mer i kommunala bolag, 1,27 procent, än i privata, 1,05 procent.
Sedan 2007 finns det också presumtionshyror vid nyproduktion som har en högre hyresnivå än hyrorna i snitt och som idag inte får användas som jämförelse hyror. Ett krav från fastighetsägarna och högern är att dessa släpps fria, vilket skulle påskynda höjningen i hela beståndet. 
Hyckleriet från högern måste avslöjas och hyresgästkollektivet måste resa sig för att sätta stopp för deras planer. En motion i riksdagen från Moderaterna talar rakt ut för fri hyressättning i hela beståndet och att ”fri hyressättning vid nyproduktion utgör ett första och viktigt steg i den riktningen”. 
Detta visar att högern på inget sätt stoppas genom att delar av deras program kopieras och genomförs, så som S-MP-regeringen nu gör med stöd av C och L. 

Marknadshyra i nyproduktion  är alltså vad regeringens utredare har fått i uppdrag att presentera den sista maj och det är det som kampanjen Nej till marknadshyra vill stoppa. Den andra utredningen, som kommer i slutet av juni, har fått i uppdrag att presentera hur lägesfaktorn ska få större genomslag i hela beståndet. Exakt en sådan form av hyressättning är vad som håller på att förhandlas om i Stockholm just nu. 
Ingenstan skulle det innebära hyressänkningar – det står till och med i ramverket – utan det blir bara höjningar och fastighetsägarna sägs yrka på 35-procentiga skillnader mellan innerstad och ytterstad. 
Detta recept för ytterligare bostadssegregation och trångboddhet måste stoppas. Kom med och demonstrera den 18 april.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!