Marknadskaos och nationalism hindrar smittbekämpningen

Marknaden sätter som vanligt käppar i hjulen för en planerad och rättvis produktion och distribution (Foto: Maksim Goncharenok / Pexels).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Över 107 miljoner i världen har hittills registrerats som smittade och drygt 2,3 miljoner har avlidit i covid-19. Trots vaccinet fortsätter smittan att spridas snabbt och i förra veckan varnade regeringen och Folkhälsomyndigheten att Sverige kan drabbas av en tredje våg om de nya mutationerna av viruset får ett fäste i landet, vilket redan tycks vara fallet i Västerbotten. 

”Förra veckan pekade smittkurvan brant uppåt i Västerbotten. Antalet bekräftade fall har nästan fördubblats i länet och flera har fått den brittiska virusvarianten”, rapporterade SVT Nyheter den 9 februari.
Det kan därför inte uteslutas att nya restriktioner, utöver de som regeringen beslutade om i tisdags, följer. Sannolikt kommer det ta ytterligare flera månader innan läget i Sverige och andra västländer börjar återgå till ett ”mer normallikande tillstånd”. 
Men det kommer inte att gå att återgå till ”det normala”, tiden innan pandemin. Pandemikrisen har förändrat allt och kastat ljus över allt som gått fel i samhället. Så fort smittrisken avtar kommer viljan att bygga något nytt och bättre att prägla samhället.

Fortfarande står dock 90 av världens länder utan vaccin. Regeringarna i de rika länderna har roffat åt sig vaccinet och köpt eller försäkrat sig om få ett antal doser som vida överstiger den egna befolkningen.
Samtidigt är det oklart i vilken mån vaccinet skyddar mot det nya mutationerna. Nyligen pausade de sydafrikanska myndigheterna användandet av Astra-Zenecas vaccin eftersom det visat sig ha liten effekt på den virusmutation som sprids i landet och som också har upptäckts i åtminstone ytterligare 20 länder.
Det covidvaccinet som framtagits av Astra-Zeneca har drygt 60 procents skyddseffekt, enligt bolaget egna uppgifter, vilket är betydligt lägre än övriga vacciner. Det är också av det skälet som Folkhälsomyndigheten har valt att inte ge vaccinet till personer över 65 år i Sverige.
Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström har Sverige försäkrat sig om totalt 40 miljoner doser, fyra gånger mer än befolkningen. Men det är ingen garanti för att målet – att alla boende i landet över 18 år ska erbjudas vaccinering före midsommar – kommer att nås.

Rättvis fördelning av vaccinet enligt behov är oförenligt med kapitalismens vinstjakt.

Försenade leveranser och bristen på en nationell plan och samordning har redan försinkat tidsplanen. Flera regioner saknar ännu en färdig plan för den andra vaccinfasen (vaccinering av alla över 70 år) som snart ska dras igång. Till det ska läggas att utan demokratisk kontroll och styrning av vaccinets fördelning kommer kön att fortsättas passeras av chefer och andra som har möjlighet att strunta i prioriteringsordningen. Och även om tidsplanen i Sverige kan hållas måste även de fattiga länderna få vaccin om smittan ska bekämpas. 
I juli förra året skrev flera av regeringschefer, bland annat statsminister Stefan Löfven och Kanadas premiärminister Justin Trudeau, i Washington Post att ”det internationella samfundet måste garantera en jämlik fördelning av vaccinet; ingen av oss är säker förrän alla är säkra”. 
Det var bara tomma ord. Istället följde rofferi och vaccinnationalism, vilket har gjort läkemedelsjättarna och bioteknikföretagen till börsens nya favoriter. ”Amerikanska Moderna samt tyska BioNTech och dess samarbetspartner, den amerikanska jätten Pfizer beräknas tjäna miljarder dollar år 2021” (brittiska BBC den 18 december).
Rättvis fördelning av vaccinet enligt behov, inte betalningsförmåga, är oförenligt med kapitalismens vinstjakt och de kapitalistiska regeringarnas nationalism.

Global och rättvis vaccinfördelning kräver såväl att läkemedelsbolagen och bioteknikföretagen överförs i samhällets ägo som en global plan för satsning på välfärd och infrastruktur för att klara de logistiska utmaningar som kommer av att vaccinet måste lagras i kyla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!