Massaker på fredlig demonstration

2007-02-14 13:00:53
134 människor dödades enligt FN (87 enligt regeringen), när president Kabilas trupper drabbade samman med demonstranter från Bundu dia Kongogruppen, som stöder Bemba, som kom tvåa i presidentalvet i höstas.
Massakern genomfördes härom veckan i provinsen Bas Congo i sydvästligaste Kongo. Demonstranterna drog genom flera städer i våldsam protest mot de nyligen presenterade lokalvalsresultaten, som vanns av Kabilas parti trots att Bas Congoprovinsen, liksom i princip hela västra Kongo, domineras av Bemba i opinionsundersökningarna. Detta visar tydligt på korruption, hävdar Bundu dia Kongos medlemmar, som höll demonstrationer i städerna Boma, Mwanda och Matadi, som är landets viktigaste hamn. Bland annat lyckades demonstranterna med våld ta över polisstationen i Mwanda och fritog flera fångar därifrån, och i Matadi utbröt skottlossning när polisen gjorde en räd mot Bundu dia Kongoledarens hem.
Samtidigt som de otaliga stridande parterna i Kongo dagligen skördar nya dödsoffer över hela landet, fortsätter västliga media att lovsjunga den ”demokrati” som påstås råda sedan presidentvalen som hölls i juli förra året, då Joseph Kabila utropades till segrare.
Den här händelsen är bara ett exempel som motbevisar svenska Migrationsverkets påståenden om att läget i västra Kongo är säkert och stabilt, vilket de använder som argument för att utvisa kongolesiska flyktingar till en säker död.

Malin Gnipping

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!