Massakern i Butja ny fasansfull vändpunkt

En krossad bil i Butja, där ryska trupper har genomfört en brutal massaker (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Bilderna från det bestialiska mördandet i Butja, en förort till huvudstaden Kiev, kan få en liknande avgörande roll för den fortsatta händelseutvecklingen och krigsmotståndet som de skakande bilderna från folkmordet i bosniska Srebrenica 1993 och massakern i den vietnamesiska byn Son My (Song My) 1968, då över 500 människor mördades i en hämndaktion på civila för att kriget inte gick USA-imperialismens väg.

Massakern i Butja, som Putinregimen förnekar, följde i spåren på att de ryska truppernas reträtt från områdena runt Kiev och att Kreml tvingats, åtminstone tillfälligt, att ge upp krigets primära politiska mål: att snabbt erövra kontrollen över Kiev och andra storstäder samt tillsätta en marionettregering.
Putinregimens invasion har på många fronter och på flera sätt blivit ett misslyckande. ”Invasionen har förstört mer än den erövrat och det är inget framgångsrikt utfall”, summerar brittiska BBC den 31 mars.
Att de ryska trupperna dras bort från Kievområdet tycks dock vara början till att Putinregimen trappar upp kriget i östra Ukraina (Donbass) samt att försöka erövra Mariupol, som lagts i ruiner och vars belägring hittills har kostat 5,000 människor livet.

Motståndsviljan är dock ännu hög i Ukraina, och sannolikt har den senaste utvecklingen stärkt uppfattningen om att den ryska invasionen kan slås tillbaka. Samtidigt blir Putinregimen allt mer desperat i sin strävan att vinna militära framgångar som kan presenteras som en ”seger” på hemmaplan och möjliggöra att landet blodigt delas i ockuperade och icke-ockuperade zoner. Kriget riskerar därmed att bli både mer skoningslöst och utdraget.
Kriget har gett regeringarna i Väst en ursäkt för att genomföra den största militära upprustningen i modern tid, samt kraftigt öka Natos militära närvaro i de länder som gränsar till Ryssland och Ukraina.
Vidare har Västimperialismen infört sanktioner i en omfattning som saknar motsvarighet mot Ryssland, som nu står på randen till vad som kan bli den djupaste ekonomiska krisen sedan Sovjetunionens sammanbrott 1991 och de efterföljande årens kapitalistiska ”chockterapi”.
Sanktionerna och det globala ekonomiska krig som nu bedrivs riktas inte bara mot Ryssland utan även mot Kina, som är USA:s främsta rival om dominans på världsarenan.

Ukrainakriget har osäkrat och förändrat världen.

Ukrainakriget har osäkrat och förändrat världen. Mer än tidigare är nationalism och militarism i förarsätet. Om kriget i Ukraina eskalerar och Nato direkt dras in som stridande part kan den fasansfulla utgången bli att kärnvapen används. Även om det är mindre sannolikt rymmer kriget detta skrämmande hot.
Det är upp till de ryska massorna att störta Putin. Men genom ett upptrappat krig på hemmaplan med stadigt ökad repression och drastiska krisåtgärder med hänvisning till Västs sanktioner har Kreml lyckats slå ner det öppna krigsmotståndet.
De nya sanktioner som Väst har aviserat som svar på massakern i Butja tar det ekonomiska kriget till en ny nivå och kan, om de genomförs fullt ut, bli till såväl dödsstöten för den redan försvagade ekonomiska uppgången som början till Rysslands permanenta isolering från västekonomierna.

De ryska trupperna måste omedelbart dras bort från Ukraina, men inte för att ersättas av Natotrupper och amerikanska styrkor i kombination med ett fortsatt prokapitalistiskt, nationalistiskt styre, utan med verklig demokrati och nationellt självbestämmande.
Det är på bekostnad av demokrati, folkens rätt till självbestämmande och fred som kapitalism och imperialism härskar. Ukrainakriget är ytterst en följd av imperialistiska maktstrider och geopolitiska strävanden.
Bara arbetarklassens globala organisering och kamp har förutsättningar att besegra den härska och söndra-politik som imperialismen bedriver och vars brutalitet Putinregimens krig är det senaste vittnesmålet om.
Den socialistiska oktoberrevolutionen i Ryssland 1917 befriade inte bara de ryska massorna, utan även Finland, Ukraina och andra förtryckta nationer samt ändade det första världskriget. Det exempel som oktoberrevolutionen satte visar ännu, över 100 år senare, att om freden ska bli möjlig måste en ny värld byggas – en demokratisk och socialistisk värld.

Genom arbetarklassens enade kamp kan orsakerna till fattigdom, exploatering och krig, det kapitalistiska systemet, avskaffas samt grunden läggas till en frivillig, jämlik och demokratisk federation av socialistiska stater i Europa och i hela världen.
• Bygg krigsmotståndet underifrån.
• Stoppa kriget – ut med de ryska trupperna.
• Nej till Natomilitarism och imperialism.
• Global kamp för socialism – bli medlem i RS/ISA.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!