Massaktioner stoppade rasistkongressen i Köln

2008-09-28 17:45:12
Den stort uppslagna ”Europeiska antiislamkongressen” mellan den 19 och 21 september i tyska Köln blev ett stort pinsamt bakslag för organisatörerna, det rasistiska Pro Köln. Massmobliseringar stoppade alla planerade möten.

I fredags fick Pro Köln tillsammans med företrädare från belgiska Vlaams belang och italienska Lega Nord hålla sin presskonferens på en turistbåt i Rhenfloden eftersom alla deras möteslokaler hade blockerats av hundratals människor. Tillgången till båten fick dem att utge sig för att vara en grupp advokater på utflykt.
De högerextrema fick känna att de inte var önskade. Taxiförare vägrade att hämta upp de strandsatta funktionärerna efter deras ”presskonferens”. Hotellrum blev uppsagda efter att det hade blivit klart vem som hade bokat dem.
Redan dagarna innan hade flera pubar och restauranger deklarerat: ”Ingen öl till nazister”.
På lördag, till rasisternas planerade manifestation med 1 500 deltagare, var det bara högst 50 som kunde ta sig till Pro Kölns samling. Cirka 150 deltagare väntade förgäves på flyg­platsen på att vägen till mötesplatsen Heumarkt skulle bli fri.

Uppemot 10 000 människor deltog i olika blockader som hade organiserats av Die Linke och dess ung- domsorganisation Linksjugend (so­lid), där även SAV ingår, DGB-Jugend (facklig ungdom), invandraror- ganisationer och många andra vänsterorganisatorer och individer. Efter en kort stund förbjöds rasisternas manifestationen med motivationen att säkerheten inte kunde garanteras.
Samtidigt med blockaderna demonstrerade 50 000, enligt arrangörerna, på en annan plats i Köln, som DGB (tyska LO), borgerliga partier och kyrkor hade kallat till. Många kända musikartister uppträdde.
I nyheterna påstods det efteråt att  nazisterna kördes iväg på grund av denna samling och fest.
Det var dock blockaderna som stoppade nazisterna, utan blockaden hade nazisterna kunnat genomföra sin manifestation, och detta oberoen­de av hur många som ”festade” mot dem på annat håll.

Pro Kölns syfte med sin rasistkongress var att försöka ena de högerextrema i Europa, med siktet in- ställt på en gemensam lista i EU-valet 2009.
Nederlaget i Köln gör det emeller­tid svårt för dem att gå vidare med detta högerpopulistiska och rasistiska projekt. Nederlaget i helgen har även försvårat för Pro Kölns att återväljas till Kölns kommunfullmäktige.
Claus Ludwig
Kommunfullmäktigeledamot i Köln för Die Linke och medlem i  SAV, RS:s tyska systerparti

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!