Massiv manifestation för Råneå badhus

Råneå kyrka var näst intill full när drygt 3 000 namnunderskrifter för att rädda Råneå badhus lämnades över. Foto: Jonas Brännberg.

Av Josef Esberg // artikel i Offensiv

Den 12 mars samlades Råneåborna i en näst intill full kyrka för att visa sitt missnöje med den hotande nedläggningen av bygdens badhus. Drygt 3 000 namnunderskrifter överlämnades till kommunledningen under ett möte som handlade om mer än bara badhuset.

Pontus Johansson, känd profil från skolkampen, startade med att beklaga att han än en gång måste stå där i podiet för att ta upp kampen:

– Vi är återigen på plats för att stoppa avvecklingen av landsbygden. Denna gång handlar det om badhuset. Det är tröttsamt att år efter år bli bortprioriterad. Luleå kommun gör en ”vinst” på 438 miljoner kronor 2022, ändå finns beslut på att inte nyinvestera i Råneå badhus.

Tomas Karlsson betonade att det handlar om mer än badhuset, och förde talan för de 40 föreningar som ingår i Råneå områdesgrupp. Deras krav är:

• En plan för att renovera nuvarande badhus eller bygga ett nytt.

• Ny badhusutredning där representanter från Råneå är delaktiga och har full insyn.

• Fler busslinjer Luleå-Råneå i Luleå Lokaltrafiks regi. 

• Följ utvecklingplanen för Råneå med nya bostäder, utbyggt VA med mera.

Redan innan stormötet hade kommunledningen tvingats backa från planerna på att omedelbart stänga badhuset. Stormötet var en viktig signal att bygden inte kommer att ge sig förrän det finns en långsiktig plan för badhusets och hela bygdens framtid.

Bildgalleri från manifestationen:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!