Massiv polisinsats vid utvisning av 50 kurder

2009-02-14 17:53:14
Den svenska asylpolitiken har på nytt nått botten. Med en massiv polisstyrka på närmare 80 personer, 8 piketbussar, flera polisbilar, en ambulans samt räddningstjänsten skulle en massavvisning av 50 irakiska kurder genomföras från Göteborg till Bagdad. Asylrörelsen fanns på plats för att stoppa utvisningen.

Sent på onsdagskvällen möttes Asylrörelsen och Ingen Människa är Illegal av uppgifter  om utvisningarna och påbörjade genast en mobilisering. Man hade fått veta att utvisningen skulle ske kl 05.00 på morgonen. Redan kl 04.00 var de första demonstranterna på plats för att stoppa avvisningen. En halvtimma senare var 50 personer samlade.

Polis på plats hade räknat med protester efter att fem utvisningar redan stoppats vid förvaret i Göteborg. Den massiva polisstyrkan bestod av poliser från såväl Göteborg som Stockholm. Bilar på väg mot förvaret stoppades för att hindra en större blockad.

Hela området runt Migrationsverket och flyktingförvaret spärrades av. Alla som korsade bandet hotades med omhändertagande. Det var tydligt att polisen denna gång beslutat sig att genomföra avvisningarna. Denna poliskommendering visar ytterligare hur Sverige och EU använder allt våldsammare metoder i utvisningen av flyktingar.

Demonstranterna börjar att blockera vägen med sig själva och tre bilar. En polisman går fram till en kvinna som kör en av bilarna – denna polisman som känns igen för att ha varit hårdhänt mot antirasister vid tidigare protester – och hotar kvinnan i bilen: "Om du inte flyttar på bilen kan jag skjuta dig". Bilen flyttas senare. En JO-anmälan är gjord mot polisen.

Till förvaret kommer nu en inhyrd lokaltrafikbuss med plats för 50 personer. Från Sagåsens flyktingförläggning ska 17 kurder transporteras till flygplatsen. Där ska ytterligare flyktingar som flugits från Stockholm föras på det chartrade planet till Bagdad.
Till detta ska två familjer från Jönköping och några personer från Halland läggas till.

– Vi försökte stoppa bussen när den kom körande, men polisen gick våldsamt in. Med tanke på att det var två poliser per demonstrant så hade vi ingen chans att lyckas med blockaden och stoppa utvisningen, säger Stefan Berg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Detta konstateras senare av polisen till GP samma dag: "Det har gått bra. Vid demonstrationen på Sagåsen fick vi ta till våld för att flytta på folk. Det har vi rätt till."

Polisen försvarar sitt agerande med att flyktingarna inte ville lämna landet frivilligt efter Migrationsverkets och domstolens beslut och att de då tar över. Men alla poliser på plats var inte nöjda. Två poliser valde att gå undan gråtande efter Offensivs frågor om hur det kändes att utvisa familjer och ungdomar till ett krigshärjat land som Irak.

När blockaden vid förvaret misslyckats åkte de 50 demonstranterna från Rättvisepartiet Socialisterna, Ingen Illegal och Iranska flyktingars riksorganisation, som tillsammans utgör Asylrörelsen, gemensamt till Landvetter för att protestera.

En stor banderoll hängs ned ovanför incheckningen med texten "Stoppa Deportationerna" och i megafon informerar demonstranterna passagerare om vad som sker genom att låtsas vara flygplatsens högtalarsystem, "Landvetter informerar, just nu pågår en massutvisning av irakiska kurder till Bagdad. Landvetter uppmanar samtliga till lugn, det är inte ni som utvisas. Landvetter uppmanar passagerare att bortse från att dessa riskerar döden" ropades ut och fick stor uppmärksamhet. Polisen som inte ville ha en scen inne på flygplatsen valde att inte ingripa.

När det chartrade planet lyfte klockan 9.45 avslutades aktionen som inte lyckats stoppa utvisningarna. De anhöriga till de utvisade grät vid fönstren, med händerna tryckta mot rutorna när de såg planet lyfta. Svenska myndigheter har återigen slagit familjer i spillror.
Bland de sörjande fanns Diana Joel, 20 år,som skulle gifta sig i januari, men som nu förlorat sin fästman. Vissa av de utvisade hade jobb, andra familj, några hade vistats i Sverige i över nio år.

– Vi gjorde allt vi kunde men det räckte inte, men vi fortsätter kämpa, vi har visat att vi inte ger oss, säger Cattis Laska från Ingen Människa är Illegal.

För att säkerställa ordningen på planet med de 50 som utvisades så fanns 100 personer från kriminalvårdens transporttjänst, alltså två man per utvisad person.
Dessutom ett stort antal poliser för överlämningen till de irakiska myndigheterna. Samt poliser för att säkerställa ordningen på planet. Vad kalaset kostar vill inte polisen meddela oss. Men polisens presstalesman Björn Blixter konstaterar att han aldrig varit med om något så omfattande.

Asylrörelsens utvärdering från denna aktion är att polisen lärt sig våra metoder och därför ändrat sina. Därför är lärdomen att blockaderna framförallt måste vara större och engagera fler, men också att det behövs mer diskussioner om hur blockader i framtiden ska genomföras. Asylrörelsen kommer förtsätta kämpa tillsammans med andra tills dess att asylrätten återinförts.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!