Massiva protester mot elitens ”folkomröstning”

2008-05-07 12:43:49
Högern utropar autonomi i Santa Cruz efter en ”seger” med 85,4 procent för autonomi mot 14,6 procent emot i en olaglig omröstning den 4 maj. Valet, som var ett olagligt utspel från högeroligarkin i Santa Cruz, bojkottades dock av 39 procent, vilka tillsammans med nej-sidan utgör mer än 50 procent.

Omröstningen i Santa Cruz den 4 maj besvarades med massiva protester och stormning av vallokaler, där valurnor brändes och vägar blockerades.
I delar som Yapacaní hindrades omröstningen helt. Våldsamma strider utbröt vid vallokaler, som skolorna Claudina Thevenet och Boliviano Alemán som försvarades av den fascistliknande ungdomsorganisationen Unión Juvenil Cruceñista. Vid Boliviano Alemán använde polisen ”gases lacrimógenos” för att skingra manifestationerna. Mellan 20 och 35 personer rapporterades ha blivit skadade, enligt bolivianska tidningar följande dag, samt ett dödsfall, Benjamín Ticona, 68 år. Han uppges dock ha dött av en hjärtattack och inte av polisens gas.

500 000 ute på gatorna

Protester genomfördes även i Oruro, Potosi, La Paz/El Alto och Cochabamba, där de två sistnämnda var de största med 500 000 demonstranter i Cochabamba.
Valet om autonomi är ännu ett utspel från högeroligarkin i dess kontrarevolution och har ingenting med självständighet för urinvånarna i Santa Cruz eller med självbestämmanderätt för majoriteten av befolkningen i provinsen att göra.
MAS-regeringens försök till sociala och politiska förändringar och utarbetandet av en ny konstitution har ständigt saboterats och fördröjts av oppositionen kring högerpartiet Podemos (”Vi kan”). När den nya författningen slutligen gick igenom i senaten den 28 februari i år för att en folkomröstning skulle kunna hållas den 4 maj, vägrade oppositionen att acceptera detta. I syfte att splittra svarade högern i de rika Media Lunaprovinserna (”Halvmånen”) med att utlysa egna omröstningar om en autonomiförfattning. Detta olagligförklarades av den nationella valkommissionen.
MAS-regeringen, som valdes av en majoritet också i provinsen Santa Cruz, har blivit brutalt tillbakatryckt därför att den inte har besvarat högerns attacker. Angreppen från Kommittén Santa Cruz, Unión Jovenil Cruceñista, samt andra halvfascistiska grupper har gjort det möjligt för oppositionen i Santa Cruz att utan legitimitet ändå hålla sin omröstning den 4 maj.

Mot ett avgörande

Bolivianska medias rapportering är dock som vanligt till oppositionens favör.
Allvaret i hotet om en kontrarevolution kräver en omedelbar organisering av försvarskommitteér på nationell och lokal nivå inom alla sociala rörelser, fackföreningar, på arbetsplatser och i bostadsområden.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!