Massprotester landet runt mot rasismen

Störst var det i Stockholm, där tiotusen deltog (Foto: Sebastian Olsson).

av Offensivs reportrar

Landet runt har den senaste veckan stora protester ägt rum mot rasismen och polisens brutala övervåld, i solidaritet med den enorma masskampen i USA. Utöver protesten i Stockholm, som du kan läsa om här, ägde det också rum demonstrationer i Göteborg, Malmö med flera.

Göteborg:

Anisa Sameer, RS, i Göteborg.

På Heden samlades under söndagen över 3 000 mestadels unga demonstranter. Arrangörerna hade markerat var en kunde stå med social distansering, delade ut munskydd och plasthandskar. Säkerheten togs på största allvar. 
Såväl rasismen som klassfrågorna stod i centrum när talare pekade på hur levnadsvillkoren i arbetarförorter gör att vi lever tio år kortare än i de mer välställda områdena.
I takt med att demonstrationen fortsatte växa valde polisen att upplösa demonstrationen, vilket arrangörerna gjorde.  Allt gick lugnt till. Ett spontant demonstrationståg lämnade därefter Heden. 

Ett par timmar senare hade demonstrationen infiltrerats av bland annat högerextremister som hetsade mot polisen och krossade fönster. Dessa avslöjades och lyckades drivas bort. 
Vänstern, folk- och arbetarrörelsen behöver ge sitt praktiska och organisatoriska stöd till Black Lives Matter-rörelsen.

Malmö:

”Enough is enough!”

På torsdag den 4 juni höll Black Lives Matter en demonstration i Malmö mot polisvåld och rasism med drygt 2 000 deltagare. Bland talkörerna hördes ”Inga rasister på våra gator”, ”Enough is enough”, ”I can’t breathe” och ”Black Lives Matter”. Söndagen den 14 juni är det en ny demonstration i Lund. Slut upp!
Anders Wemmert

Levande antirasism också i Sundsvall och Kramfors

Tonåriga initiativtagare i både Sundsvall och Kramfors handlade snabbt och fick på fredagen den 5 juni med sig kompisar och sympatisörer i demonstrationer.
Tess, 16 år och arrangör, berättade i Sundsvalls Tidning att en polis ringt henne och varnat för att böter kommer att utfärdas eftersom hon inte ansökt om polistillstånd. 
Men Tess lät sig inte skrämmas, utan tyckte att budskapet var viktigare. ”Om det blir böter är det värt det”, sa hon. Solidaritet! Kampen fortsätter.
RS Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!