Massprotester mot Musharrafs regim

2008-01-11 10:26:29
Efter mordet på PPP-ledaren Benazir Bhutto har Pakistan skakats av stora protester mot diktaturen och fundamentalismen. Regimen har besvarat protesterna med att skjuta upp valet till den 18 februari. Valet, som egentligen skulle ha ägt rum den 8 januari, skjuts upp för att regimen vill försöka vinna tid.

Som väntat fortsätter PPP (Pakistans folkparti) att styras av en medlem ur familjen Bhutto. Efter mordet på Benazir Bhutto leds PPP numera av den 19-årige sonen Bilawal Bhutto och Benazirs make Asif Zardari. Den sistnämnde är partiets egentlige ledare, även om han formellt bara är biträdande partiordförande.

Politiskt tomrum

Benazir Bhuttos död har skapat ett stort politiskt tomrum inom såväl PPP som i landet som helhet. Benazir var PPP:s portalfigur och hon hade vunnit stor respekt för sitt motstånd mot etablissemanget och militärdiktaturen. Under senare tid förlorade hon dock mycket av den respekten, särskilt efter att hon på inrådan av västimperialismen försökt nå en uppgörelse med general Musharraf.
Även de möten och manifestationer som PPP anordnade strax innan mordet på Benazir Bhutto samlade färre deltagare än vad liknande sammankomster tidigare har gjort.
Till följd av hennes våldsamma död har dock Benazir Bhutto på nytt blivit en symbol för kamp och mod – mot fundamentalism och diktatur. PPP kommer naturligtvis att försöka rida på den våg av sympati som följt efter mordet och för en tid kan partiet undvika splittring. Den feodala familjedynasti som leder PPP gör nu allt för att kunna använda ilskan mot regimen till sin egen fördel.

PPP kan vinna valet

Det är mycket möjligt att PPP vinner nästa val och bildar en ny regering. Men skulle partiet vinna valet kan partiet inte räkna med en lång smekmånad. PPP:s nuvarande ledning har ingen annan politik att erbjuda än den kapitalistiska marknadsvänliga politik som tidigare PPP-regeringar fört och som inneburit att partiet snabbt har förlorat stöd när de kommit i regeringsställning.
Dessutom är det sannolikt att PPP också vid makten fortsätter att ge stöd till USA-imperialismens krig mot terrorismen.
Det finns många fraktioner och grupper inom PPP, vilka samtliga fungerar som en slags supporterklubbar till olika individer inom partiet. Splittringen handlar alltså inte om program och principer, utan om rivaliserande individer som slåss om makt och inflytande.
Asif Zardari kommer inte att kunna hålla samman partiet. Större och mindre utbrytningar är att vänta i framtiden.
En ny mer radikal politisk formering kan uppstå om arbetarklassen verkligen börjar göra avtryck på händelseutvecklingen. Möjligen kan Aitzaz Ahsan, som har stått i spetsen för advokaternas kamp, bli frontalfiguren för en sådan ny politisk rörelse.

Dyrköpta lärdomar

Zulfikar Ali Bhutto, Benazirs far och PPP:s grundare som hängdes av militärdikaturen år 1979, skrev i sin sista bok kallad ”Om jag avrättas”:
”Jag sitter i denna dödscell på grund av att jag försökte medla i kampen mellan de två rivaliserande samhällsklasserna – arbetarklassen och den härskande klassen. Jag sökte efter kompromisser som inte fanns. Klasskampen kan bara sluta i en klass seger över den andra. Det är därför jag sitter här.”
Zullifqar Ali Bhutto fick ingen chans att ta tillvara den lärdom han dragit och inte heller hans hans dotter drog lärdom av det förflutna.
Zullifqar Ali Bhutto försökte reformera staten och förändra samhället stegvis, men den politiken slutade i att statsmakten stärktes.
Benazir Bhutto ville göra detsamma och resultaten blev lika förödande. Hon ville nå kompromisser med den styrande eliten och anpassa sig till imperialismens krav, men etablissemanget litade inte på henne fullt ut.
Kampen för demokrati och genomgripande politiska samt sociala förändringar är med nödvändighet en integrerad kamp mot imperialism, kapitalism och feodalism samt reaktionär islamisk fundamentalism. Man kan inte bekämpa det ena utan att också bekämpa det andra.
Benazir Bhutto gjorde misstaget att hon trodde att man kan stoppa den reaktionära religiösa fundamentalismens inflytande utan att kämpa mot imperialism, kapitalism och feodalism.

Kamp för socialism

PPP:s ledning är inte beredd att ta upp kampen mot kapitalism och feodalism. Istället försöker man bevara status quo – det nuvarande ruttna systemet. Inte heller är PPP-ledningen beredd att dra några lärdomar av historien och därför är man dömd att återupprepa tidigare misstag.
Mot bakgrund av egna dyrköpta erfarenheter jämte svikna förhoppningar kommer dock arbetarklassen och de fattiga massorna att vara beredda att dra den nödvändiga slutsatsen om att framtiden måste bli socialistisk.
Khalid Bhatti
SMP (CWI Pakistan)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!