Massprotester skakar Frankrike

2006-12-10 18:36:36
”Villepin, Chirac, Sarkozy – er provanställning är slut nu”, så löd ett av slagorden i den jättedemonstration som fyllde Paris gator den 18 mars.

Frankrike har sedan ett par veckor tillbaka skakats av stora protster mot regeringens beslut att helt skrota anställningsskyddet för de under 26 år.
Den nya lagen, eller anställningskontraktet CPE, som landets högerregering beslutat om vill centern införa i Sverige.

Aktionsdag 28 mars
Efter massdemonstrationerna i lördags manar fackföreningar, elev- och studentorganisationer till en gemensam aktionsdag den 28 mars med strejker och nya demonstrationer.
Strejker och blockader förekommer redan på merparten av landets universitet och gymnasier och yrkesskolor börjar ansluta sig.
”För första gången på många generationer känner unga att de kommer att leva ett sämre liv än sina föräldrar”, tvingads högertidningen Le Figaro erkänna.

Regeringen hårt pressad
Den franska presidenten Jacques Chirac och hans högerregering, ledd av Dominique de Villepin, har upplevt ett ”annus horribilis”, ett förskräckligt år, sedan förra våren.
Det började med ungdomars protester mot ”Fillon”-lagarna, som bland annat uteslöt unga från högre utbildning.
Sedan följde Frankrikes nej i folkomröstningen om EU:s konstitution, något som punkterade konstitutionsprocessen och var en enorm prestigeförlust för hela EU.
I november skakades Frankrike av ett förortsuppror av fattiga och arbetslösa ungdomar.
Arbetslösheten i Frankrike är cirka tio procent, bland unga är den 23 procent och i vissa förorter är hälften av de unga utan jobb.

Läs mer:

Frankrike: Nästa steg – strejk mot regeringen

Laila Freivalds avgår – igen

Laila Freivalds avgång var väntad.

Redan i samband med tsunamikatstrofen var frågan egentligen inte om utan när Freivalds skulle gå.
Lögnerna om vem och vilka som fattade beslutet att stänga rasistiska sverigedemokraternas hemsida, som publicerat Jyllands-Postens nidbilder, blev en lögn för mycket.
Laila Freivalds kan stå symbol för den nya borgerliga socialdemokratin – en karriärist som slagit rekord i avgångar. Ingen minister i modern tid har avgått två gånger inom loppet av sex år. Den första avgången 2000 kom efter att hon omvandlat en kommunal hyresrätt till bostadsrätt.
Vem som tar över efter att Bosse Ringholm pryat färdigt som utrikesminister är oklart.
Klart är dock att den socialdemokratiska utrikespolitiken fortsätter att präglas av inställsamhet gentemot USA-imperialismen och ett oreserverat ja till fort Europas murar samt EU:s militarisering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!