Massprotester skakar Irans regim

2006-07-28 14:07:14
Förra veckans massiva demonstrationer, då hundratusentals upprörda människor ur Irans stora azeriska minoritet gick ut på gatorna i flera städer i nordvästra Iran, följdes den gångna helgen av nya oroligheter.

Minst fem personer uppges ha skjutits till döds och över 40 ha skadats då iranska säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter i städer som Ardebil, Naqadeh och Meshkin Shahr. Hundratals demonstranter uppges också ha gripits. Hundratals azeriska studenter vågade också demonstrera utanför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Teheran.
Utlösande för protesterna var publiceringen i en statlig tidning av en förnedrande karikatyr, där en azerier tecknats som en korkad kackerlacka. Att oroligheterna har fortsatt trots att tidningen stängts, redaktören arresterats och tecknaren har påståtts själv vara azerier, visar att missnöjet har djupare rötter.
De följer också på alltmer talrika strejker och arbetarprotester, som senast kom till oväntat uttryck under årets första maj i Teheran.
Att den iranska regimen är allvarligt oroad visas av ett uttalande från den iranska prästregimens högste andlige ledare Khamenei, som anklagade Irans ”fiender” för att ligga bakom: ”Att provocera etniska motsättningar är den sista utvägen för fienderna till Irans folk och den islamiska republiken. Det råder inget tvivel om att den här konspirationen ska besegras”.

Revolutionen 1979

–  Faktum är att det var bland azerierna som den iranska revolutionen 1979 först började, och att azererna utgör nästan en fjärdedel av Irans folkmängd och nästan hälften av huvudstaden Teherans tolv miljoner invånare. Och det är nu som då fullt möjligt att deras protester snabbt kan dra med sig missnöjda arbetare och studenter, menar en oppositionell iranier som Offensiv talat med.
Offensiv har tidigare skrivit om kampen för att frige Mansoor Ossanlou, ordförande för ett oberoende fack för Teherans bussarbetare vid bolaget Vehad, och för återanställning av över 200 avskedade.
Ett annat exempel på de ökade spänningarna på Irans arbetsplatser är beslutet från ledningen för bilindustrin Iran Khodro att avskeda tiotals arbetare som deltagit i en kort strejk i mars 2006. Under de följande protestaktionerna på flera av bolagets arbetsplatser skrek arbetare: ”stoppa avskedandena”, ”återanställ arbetarna”, ”strejk är arbetarnas absoluta rättighet” osv.

Arbetarprotester

I ett uttalande som publicerats kräver en grupp arbetare på Iran Khodro den 24 maj att de avskedade omedelbart återanställs. Om de villkor som förorsakat strejken skriver de: ”När ledningen använder sådana metoder mot arbetare som jobbat nonstop i fyra månader, ibland med flera nattskift efter varandra, ofta i elva timmar utan avbrott, utan helgledigt eller lediga dagar, för att öka produktionen till rekordnivåer utan att ens betala rätt lön för det – då kan man säga att den här ledningen inte är intresserad av dialog, inte accepterar några arbetarorganisationer och inte erkänner några arbetarrepresentanter. Under sådana villkor, har arbetarna något annat val än att strejka?”.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!