Massuppsägningar hotar i Västernorrlands landsting

2008-10-01 16:58:48
Det finns uppenbarligen inget slut på sparpaketen. Förra veckan gick landstinget ut med att det behövs sparas 300 miljoner kronor till 2011.

Landstinget menar att bakom beslutet ligger en jämförelse som visat att Västernorrlands landsting är 300 miljoner kronor dyrare än våra grannlän.
I värsta fall kan det röra sig om mellan 700 och 850 tjänster som berörs.
– En analys visar att merparten av den personal som berörs har ett års uppsägningstid och det innebär att det krävs ett snabbt tempo om besparingarna ska hinna få effekt under 2010, sa landstingsdirektör Sara Ekström då hon presenterade besparingsplanerna.
Ekström säger också att de hoppas spara på andra saker än personal, t ex läkemedel. Men hur de än lyckas på andra områden verkar det vara frågan om massuppsägningar. Dessut­om jobbar vårdcentralerna redan med ett eget sparprogram.

Bara för några år sedan, år 2004, genomfördes ett kraftigt sparpaket i landstinget.
Totalt omsätter Västernorrlands landsting idag 7 miljarder kronor och har cirka 8 000 anställda.
Landstingsdirektören menar att personalen behöver arbeta mer flexi­belt och jobba över klinik- och avdelningsgränser.
– På det sättet kan vi minska behovet av timanställda och övertid. Men besparingarna får inte ske på bekostnad av patientsäkerhet och kvalitet, betonade landstingsdirektören.
En ekvation som är svår att få att gå ihop enligt mig.

Underskottet har hållits tillbaka kortsiktigt genom att landstinget har gjort vinster på försäljning av fastigheter och bostadsrätter. Besparingar ska finnas med redan i landstingsplanen 2010-2011, som fullmäktige behandlar den 11 februari 2009.
Nu behövs det mobiliseras till protester mot nedskärningsplanerna. För oss socialister gäller det att visa att det behövs kamp för att få kontroll över de resurser som finns hos storföretag och banker för att få möjlighet att rusta upp den offentliga sektorn. Både i Västernorrland och i andra län.

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!