Massuppsägningarna fortsätter vid Sundsvalls sjukhus

Arbetsmiljön är ena änden av problemet vid Sundsvalls sjukhus, den andra är patientsäkerheten (Foto: Anneli Egland).

av Per Johansson, psykiatrisjuksköterska Region Västernorrland // Artikel i Offensiv

Den 26 september publicerades en debattartikel i Sundsvalls Tidning (ST) av sjuksköterskor på kardiologen vid Sundsvalls sjukhus. De förklarade att efter flera försök med de styrande ”orkar vi inte längre”. 16 sjuksköterskor säger nu upp sig på Kardiologen. Det är över hälften av sjuksköterskorna på den avdelningen.

”Vi arbetar näst intill dagligen med överbeläggningar. Vi vårdar patienter som är utlokaliserade från deras tillhörande avdelning, den avdelning som kan mest om deras status och kommande vård. Vi kämpar med övertidstimmar. Hur länge ska vi orka? Hur länge är det patientsäkert?”, skrev de bland annat i sitt debattinlägg i ST den 26 september.
Arbetsmiljöverket har under året slagit ned på arbetsmiljön på Sundsvalls sjukhus. Det handlar om överbeläggningar, brist på personal med mera.
– Överbeläggningar i kombination med brist på sjuksköterskor skapar en obalans mellan krav och resurser, säger Linda Ålander från Arbetsmiljöverket till ST den 24 september.

Arbetsmiljön är ena änden av problemet, den andra är patientsäkerheten. Överbeläggningar samt att patienter på grund av platsbrist flyttas till andra avdelningar har ökat risken för felbehandling och vårdskador.
Vårdpersonalen och facken förklarat i åratal vad som behöver göras. Det behövs bra löner så klart, men det behövs just nu en lättnad i arbetsbelastningen, bra scheman, fler vårdplatser så att patienter får rätt vård och personalen känner att de hinner göra ett bra jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!