Massvält i Gaza: Eldupphör nu!

Den påtvingade svälten skördar liv. Över 300 000 hotas av svält i norra Gaza (Foto: Natalia Medina).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Under de första dagarna av Ramadan sprider sig dödsfallen till följd av massvält i Gaza. Över 300 000 människor i norra Gaza hotas av svält. Men istället för den livsnödvändiga vapenvilan planeras fortfarande en stor attack från den israeliska armén mot Rafah.
Detta som ett resultat av över fem månaders bombningar som officiellt har dödat mer än 31 000 palestinier, skadat över 73 000 och fullständigt förstört större delen av området.

Norra Gaza, det område som först attackerades och sedan dess är helt avskuret från resten av Gaza, mottog endast sex lastbilar med mat per dag i februari, medan FN:s livsmedelsprogram uppskattar att 300 är det minsta som behövs. Den israeliska armén och högerextremister har blockerat lastbilar från att passera gränskontrollen Kerem Shalom från Israel till Gaza.
Denna extrema kris ledde till att 120 människor dödades när israeliska soldater öppnade eld mot en folkmassa som försökte nå lastbilar med mjöl. Priset på ris är 280 kronor per kilo och potatis 120 kronor. Familjerna tvingades först att baka bröd av duvfoder, nu av annat djurfoder, tillsammans med gräs och kaktusar, eftersom det inte längre finns något duvfoder.
Söndagen den 10 mars hade 25 personer dött av svält, de flesta av dem barn, och antalet ökar snabbt.

Hungersnöden och svälten har nått ”katastrofala nivåer”, enligt FN:s humanitära samordnare Jamie McColdrick. Samtidigt fortsätter bombningarna från det israeliska flygvapnet. Sjukhus har förstörts och ingen grundläggande hälsovård finns kvar. Förra helgen, strax efter Internationella kvinnodagen den 8 mars, rapporterade hälsovårdsmyndigheterna att 60 000 gravida kvinnor led av undernäring och brist på hälsovård.
Den globala upprördheten, även i USA, har till och med satt press på Vita huset, den främsta anhängaren av kriget. Washington Post rapporterade förra veckan om mer än 100 vapenförsäljningar från USA till Israel sedan den 7 oktober, varav endast två var offentliga.
Joe Bidens administration har väckt hat och motreaktioner på många fronter. I Mellanöstern och det globala syd, men också i Europa och USA, ses kriget som ett krig genom ombud, där den israeliska armén slåss för den amerikanska imperialismen. Detta samtidigt som både Beijing och Moskva arbetar hårt för att framstå som kritiker av USA-imperialismen.
Den 29 februari anordnade Putin ett möte i Moskva med representanter från Fatah, Hamas, Islamiska Jihad och andra grupper för att formellt diskutera ”palestinsk enighet”. Men båda blocken i det nya kalla kriget – den amerikanska och den kinesiska imperialismen – främjar bara sina egna intressen, inklusive nära förbindelser med diktaturer i regionen.

Redan vid sitt besök i Jerusalem efter Hamasattacken den 7 oktober och krigsutbrottet varnade Biden för resultaten av USA:s krig i Afghanistan och Irak efter den 11 september 2001. Talibanerna har återtagit makten och IS blev en maktfaktor. I dagens Mellanöstern är risken för ett regionalt krig ett stort hot. För att ytterligare understryka Bidens dilemma förlorar han snabbt stöd inför det kommande presidentvalet på grund av sin inställning till kriget.
Detta förklarar de senaste åtgärderna från Vita huset. Det är inte åtgärder som grundar sig på oro för palestinierna, och de kommer inte heller att bryta det långsiktiga bandet mellan den amerikanska imperialismen och den israeliska staten. I en intervju nyligen sade Biden, samtidigt som han kritiserade Netanyahu, att det inte finns någon ”röd linje” som den israeliska regeringen kan passera och som leder till att USA drar tillbaka sitt stöd.
Nivån på den öppna kritiken och vissa av de åtgärder som detta framkallar saknar dock motstycke. Vicepresident Kamala Harris har beskrivit situationen i Gaza som ”omänsklig” och Biden själv säger att Netanyahus regering ”skadar Israel”.
I sitt State of the Union-tal tillkännagav Biden planer på att bygga en hamn i Gaza för hjälpleveranser. Innan dess hade matpaket också släppts från luften. Detta är ytliga PR-åtgärder som inte kommer att avvärja hunger eller sjukdomar.
Den nedsläppta maten ger en måltid var sjätte dag till 5 procent av Gazas befolkning. Hamnen kommer att ta 1-2 månader att bygga och kommer att stå under kontroll av den israeliska armén, och det finns stora frågetecken kring vad den kan åstadkomma. Projektet är en ”uppenbar distraktion”, kommenterade Läkare utan gränser.

Orsaken till detta krig och denna kris härrör från det kapitalistiska och imperialistiska systemet.

Förhandlingarna som involverar regeringstjänstemän och organ som CIA, från USA-imperialismen, Qatar, Egypten, Israel och Egypten, beskrevs inledningsvis som ”lovande”. För de regionala makterna var det ett försök att förhindra kommande sociala explosioner orsakade av kriget. Inget av kalla krigets block vill ha en upptrappning av kriget eller revolter som kan skaka om regionen.
Målet med dessa förhandlingar är dock inte en permanent vapenvila, utan en tillfällig vapenvila på upp till 6 veckor. I Israel och USA beskrevs det främst som ett sätt att frige den gisslan som Hamas har hållit sedan den 7 oktober. Hamasledare krävde att palestinska fångar i Israel skulle friges samt en plan för en permanent vapenvila.
I Israel är Netanyahu och hans regering fortfarande impopulära, men kan fortfarande räkna med stöd för kriget. Netanyahu har gång på gång upprepat målet att fullständigt eliminera Hamas och israelisk kontroll över Gaza. De högerextrema ministrarna, som säkerhetsminister Ben-Gvir, har hotat att lämna regeringen och orsaka en kris för Netanyahu om det blir ett nytt avtal om vapenvila.

En fullskalig offensiv mot Rafah kommer att få katastrofala följder. Varningar har utfärdats om risken för 30 000-85 000 dödsfall till följd av detta. Fruktan att detta skulle utlösa sociala explosioner av protester, inte bara i Mellanöstern, ligger bakom Bidens offentliga varningar mot ett sådant agerande.
Den israeliska regeringen har hittills inte genomfört tidigare uttalanden om en offensiv från början av Ramadan, den 10 mars, samtidigt som bombningar och räder mot Rafah fortsätter.
Netanyahus förhoppning om att utropa en total seger kommer att betalas med det mest fruktansvärda priset för palestinierna, samtidigt som han inte erbjuder någon lösning. Kriget har redan orsakat ett massivt hat mot Israel globalt. Resultatet kommer att bli ökad osäkerhet och ekonomiska svårigheter i själva Israel, vilket kommer att spä på det redan växande missnöjet mot regeringen.
USA-imperialismen och dess regionala allierade har inte heller någon lösning. Gaza är totalt förstört, och på Västbanken ökar de våldsamma attackerna mot palestinier och planerna på nya bosättningar ockupationens förtryck ytterligare. Försök att stödja sig på den korrupta palestinska myndigheten kommer inte att erbjuda någon utväg.
På kort sikt kan försök från israeliska styrkornas att blockera al-Aqsamoskén i Jerusalem under Ramadan utlösa nya protester från palestinska ungdomar och i hela regionen.

Orsaken till detta krig och denna kris härrör från det kapitalistiska och imperialistiska systemet. Uppgörelser som görs inom detta system, som Osloavtalet 1993, lämnar makt och kontroll i händerna på den israeliska staten, USA-imperialismen och de regionala diktaturerna, statsmakter som underlättar den globala kapitalismens makt.
Den internationella arbetarklassen och de stora solidaritetsprotesterna måste utvidga mobiliseringen mot kriget för en omedelbar permanent vapenvila, tillsammans med en tydlig antikapitalistisk, socialistisk profil, utan några illusioner om någon av de hycklande regeringarna eller FN:s resolutioner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!