Måste gitt: en fullträff

Serien skildar högst sevärt livet och kvalen i förorten Jordbro (Foto: Pressbild).

av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv

”Jag slår vad om att du är tillbaka här om tre månader!” Metin muckar efter två års fängelsevistelse. Men livet i Jordbro går inte alltid som på räls.

Serien Måste gitt tar vid där filmen med samma titel slutade. Den misslyckade, korkat kreative och på något sätt ”begåvade” huvudkaraktären Metin försöker navigera genom livet som fattig i Jordbro, söder om Stockholm. Men saker går sällan som han har tänkt och det visar sig bli allt annat än lätt för familjens svarta får att lyckas.
Den finkulturelle förläggaren Pumas tjat på Metin, om att han måste skriva nästa storsäljande bok om det exotifierade förortslivet, kväver Metins kreativitet. Istället ägnar sig Metin åt den ständiga, kortsiktiga jakten på pengar som gång på gång försätter honom i knipa.

Parallellt med det ofantligt komiska finns en underliggande tragik när gränslandet mot det brottsliga tycks nödvändig för att hålla sig flytande i en miljö där förutsättningarna knappast är de bästa.
De rika skildringarna av liven och människorna i Jordbro ger ett efterlängtat andrum ifrån de likriktade, torra medelklassmiljöerna som vi annars översköljs av i populärkulturen. 
Samtidigt som Måste gitt spelar på stereotypiska skildringar av livet i förorten ger den ändå en mersmak av en trivsam atmosfär som får tittaren att längta efter att sitta med vid det där bordet i kebabhaket, på en av gårdarna mellan betonghusen eller delta på träffen i föreningslokalen.

Stundtals blir det svårt att hämta andan efter skrattattackerna åt de rappa, fräcka och ibland på gränsen till för grova replikerna. Om det säger mer om serien eller tittarens humor låter jag vara osagt. Det är just det unika och ”smarta” språkbruket som kanske är den allra största behållningen med Måste gitt.
Samtidigt skapar det en svår balansgång mellan skönmålning av den hårda machokulturen och exotifiering av förorten å ena sidan – och en härlig och upplyftande skildring av den livfulla förorten som allt som oftast demoniseras i samhällsdebatten å andra sidan.
Oavsett är Måste gitt helt klart en fullträff som bara måste ses!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!