Matpriset ökar, och det gör också intresset för skolmaten

Eleverna tar fler portioner än vanligt i levnadskostnadskrisens spår (Foto: Charlotta Wasteson / Flickr CC).

av Jonatan Hellstrand // Artikel i Offensiv

Skolkökspersonalen har lagt märke till en trend av att fler elever äter skolmaten. Skälet ligger i den pågående inflationen och de höga matpriserna. Elever har helt enkelt inte råd att spendera pengar i mataffärerna.

I året som varit har vi sett hur maten har blivit dyrare och dyrare. De som drabbas speciellt hårt är barnfamiljerna. Barnen får inte längre lika mycket pengar hemifrån att spendera på lunch, vilket leder till ett ökat antal elever som äter skolmaten.
Det visar sig att eleverna också tar fler portioner än vanligt. Skolkökspersonalen anmärker att det har tagits mer mat på måndagar, fredagar och efter lov. Dagar innan och efter perioder av att barnen har varit hemma är då de äter som mest. Detta tyder på att barnen inte får nog med mat utanför skolan.

Utvecklingen speglar lågkonjunkturen på 1990-talet. Inflationen har ökat till det högsta vi har sett sen 30 år tillbaka. Matpriserna har inte slutat att öka heller – de har stigit med omkring 20 procent. Det är tydligt hur familjer har haft det svårt att ställa mat på bordet på senaste tiden.
Det som behövs för att fixa det här problemet är en politisk samling inför den kommande lågkonjunkturen. För att få till stånd det krävs det dock enad kamp underifrån av olika sociala rörelser, ungdomar, fack med mera.
Allt detta har setts som ett tveeggat svärd. Skolmaten har alltid strävat efter att vara näringsrik. Det är ändå bra på ett sätt att eleverna konsumerar mindre snabbmat. Trots det är det stora problemet inte skolmaten – det riktiga problemet ligger i hanteringen av den oundvikliga ekonomiska krisen.

Den nya blåbruna regeringen har visat att de hellre vill ge ut bidrag och skattelättnader åt de rika än att ställa krav på de stora företagen som orsakar prishöjningarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!