”Medlemmarna måste få rösta om LAS – utlys politisk strejk”

Kommunal och IF Metalls svek – de två största LO-förbunden – sticker i de fackliga gräsrötternas ögon.

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Precis när arbetarna behövde en beslutsam enad front mot arbetsgivarna och regeringen som mest kom det chockerande beskedet att både IF Metall och Kommunal (LO:s två största förbund) gått bakom ryggen på sina egna och övriga LO-förbunds medlemmar och själva valt att gå med på försämringar av LAS (lagen om anställningsskydd).

I skrivande stund (den 15 december) är nio av 14 LO-förbund helt emot försämringarna, tre har inte tagit ställning, men bara de två ovan nämnda är för försämringarna. 
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och i de inlägg på de båda förbundens Facebook-sidor, som presenterade sveket, flödade ilskan i kommentarsfälten. 
På IF Metalls inlägg finns det i skrivande stund över 700 kommentarer som är överväldigande negativa till förbundets beslut. 
På Kommunals inlägg har över 750 kommentarer hittills skrivits, och även där är det mest negativa och kritiska röster som höjs. 

Även kritik från de andra LO-förbunden duggar tätt. Seko skriver i ett uttalande: ”Att överhuvudtaget vara inne och pilla i begrepp som saklig grund riskerar att få förödande konsekvenser på den svenska arbetsmarknaden. Det riskerar att skapa tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar. Detta är oacceptabelt för oss.” 
Handels ordförande Linda Palmetzhofer svarar i en intervju om sveket: ”Att döpa om allmän visstid till särskild visstidsanställning förändrar inte någonting och att införa turordning vid hyvling stoppar inte missbruket.”
I en kommentar på sin hemsida skriver Transport: ”Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om. Vi är förbannade över att sammanhållningen inom LO inte var starkare”.

Äkta kämpande fackföreningar sviker inte sina medlemmar. Att medlemmarna inte känner att deras intressen tas tillvara och att de inte kan påverka så mycket som de vill är såklart stora problem. 
IF Metall och Kommunal borde låta sina medlemmar rösta om beslut som rör deras liv.
Löneavtal liksom större förändringar i arbetsrätten, som en försämring av LAS, måste gå till medlemsomröstning innan förbunden fattar sina beslut!
Låt medlemmarna säga sitt och utlys sedan politisk strejk för att få regeringen att backa!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!