”Megastrejk” i Tyskland

På plakatet står: ”Jobbar dygnet runt men har ändå inte råd med hyran”.

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den 24 timmar långa gemensamma varningsstrejk som Ver.di, landets näst störst fackförbund som organiserar 2,5 miljoner offentliganställda, och EVG, som främst organiserar anställda inom järnvägen, genomförde i början av veckan blev en stor framgång. Varningsstrejken var den största på 30 år.
Varningsstrejker i samband med avtalsförhandlingarna är ofta förekommande i Tyskland, men vad som gjorde denna varningsstrejk unik var att fackförbunden agerade gemensamt och kraftfullt, därav namnet ”megastrejk”. Uppemot 350 000 arbetare deltog i strejken som bland annat stannade tåg- och flygtrafiken.
Ver.di kräver 10,5 procent i lönelyft i år eller minst 500 euro, och EVG 12 procent.

”Megastrejken” hade föregåtts av strejker från offentligt anställda i mars. Bland annat strejkade 70 000 anställda inom skolan på den internationella kvinnodagen den 8 mars som en vecka senare följdes av nya strejker samt en rad olika strejkaktioner från tiotusentals offentligt anställda den 21 mars.
Strejkerna och kampen för reallönelyft har gett Ver.di 63 000 nya medlemmar i år. Det är den kraftigaste medlemsökningen under en tremånadersperiod i fackförbundets 22-åriga historia.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!