Mexiko: ”Början till en ny republik”

2006-09-20 15:00:44
Drygt en miljon, eller åtminstone flera hundratusentals, anhängare till Lopez Obrador, vänsterutmanaren i presidentvalet den 2 juli, samlades på Zocalotorget i Mexico City den 16 september, på Mexicos självständighetsdag.
Detta sedan Obrador nu officiellt har förklarats besegrad av valdomstolen.

Ett ”nationellt demokratiskt konvent” (CND), som protestmötet kallades, hade samlats för att deklarera sin vägran att erkänna utnämningen av högermannen Felipe Calderon till Mexikos president.
Myndigheterna hoppas kunna genomföra den kraftigt försenade ceremonin den 1 december.

Ny motståndsfront

Den nya motståndsfronten planerar att förekomma detta genom att på den mexikanska revolutionsdagen den 20 november utnämna Lopez Obrador till det mexikanska folkets ”legitime” president och ledare för en parallell ”motståndsregering”. Det är än så länge oklart om detta, som många hoppas, syftar till att fysiskt stoppa utnämningen av Calderon.
”Det här är början på vägen till en ny republik”, sade Obrador, som hur som helst väntas ta nya initiativ till bojkotter och civil ohörsamhet sedan det väldiga tältläger som dominerat huvudstadens centrum i sju veckor nu avvecklas.
I en ömsesidig manöver för att undvika ett blodbad tilläts först den avgående presidenten Vicente Fox att genomföra självständighetsdagens traditionella militärparad på torget innan detta åter fylldes av konventets deltagare.
Presidenten hade å sin sida gått med på att skrika ut sitt traditionsenliga upprop till oberoende (”grito”) till en annan plats än Zocalotorget.

Uppror i Oaxaca-provinsen

Inte heller i den upproriska Oaxaca-provinsen i södra Mexiko kunde den hatade guvernören Ulises Ruiz Ortiz, som tvingas hålla sig undan, skrika ut de traditionella leveropen för Mexikos oberoende och döda martyrer.
Den uppgiften genomfördes i stället på regionhuvudstadens stora torg av Oaxacas rebelliska lärarfack och folkförsamling som kombinerade detta med ett upprop till fortsatt kamp för bygget av en folklig demokratisk regering, en ny konstituerande församling och en ny grundlag ”tills vi uppnår bygget av en stor, fri och suverän stat i Oaxaca…”
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!