Michel tvingas betala 10 000 för sjukvård

2006-09-05 22:36:22
Michel Bofando Lotika som är flykting från Kongo har ständiga smärtor på grund av ett ljumskbråck. Men: ”Vid en planerad operation måste du själv stå för kostnaderna”, skriver överläkaren på kirurgen efter kontakt med Migrationsverket.
Det betyder en utgift på drygt 10 000 kronor!

– Jag har mycket ont nästan varje dag. Jag har svårt att gå och måste ofta ligga ner. Min ersättning är bara 1 890 kronor per månad. Hur ska jag få ihop 10 000 kronor? frågar Michel.
Michel Bofando Lotika sökte läkare på S:t Görans sjukhus redan förra hösten. Läkaren Julien Roux till Migrationsverket: ”Michel Bofando Lotika har besökt akuten än en gång den 16/11 -05 på grund av smärta. Det bästa vore om man kan operera bråcket snart”. Ljumskbråcket konstaterades vid en hemiografiundersökning i september.
Michel har senare besökt kirurgmottagningen på S:t Göran, men inte fått tid för operation på grund av att lagen om vård för flyktingar enbart gäller ”vård som inte kan anstå”. Ljumskbråck är en sådan sjukdom, men även om den inte är akut livshotande är den ständigt smärtsam.
Michel Bofando Lotika drabbas av en apartheidlag som ger sämre sjukvård till flyktingar. Migrationsverket ger en klumpsumma för vård av asylsökande till landstinget, vars beställarkontor enbart betalar om det är akut.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!