”Migrationsverket och regeringen vill utvisa så många som möjligt”

Muhammad Ali, ordförande för Ensamkommandes förbund.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Muhammad Ali, ordförande för Ensamkommandes förbund, berättar om hur Tidöavtalet slår mot flyktingar och asylsökande.

Varför tycker du att Tidöavtalet måste rivas?
– Över en halv miljon människor väntar i vårdköer. Psykisk ohälsa är en hel pandemi för sig, men det pratas inte om det. Men Tidöpartierna anser att problemen kan lösas om man drar in folks rätt till tolk eller genom att förbjuda papperslösa att få vård.
– De vill stänga Sverige, men de tänker inte på de cirka 50 000 som lämnar Sverige varje år. Färre och färre skaffar barn, och vi behöver att folk kommer hit och bo här för att samhället inte ska kollapsa.
– Erfarenheten visar att inte alla vill bo här. Sverige var berett att ta emot cirka 250 000 från Ukraina, men bara cirka 50 000 kom och av dem var det endast omkring 30 000 som ville förnya sitt tillstånd hos Migrationsverket. Det är brist på arbetskraft och regeringen vill utvisa svensktalande, utbildade och arbetsvilliga unga. Tidöavtalet innebär att man tvingar människor att lämna landet, drar in biståndet, pushar Sverige till ett angiverisamhälle, samt massövervakning som inskränker människors integritet och rätten till privatliv.

Hur är situationen för ensamkommande nu?
– Många får avslag och pushas till papperslöshet medan det inte går att utvisa dem till deras hemländer. Ett par tusen utbildade, svensktalande och arbetsvilliga unga som har fått tillfälliga uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen riskerar att bli av med det livet de har skaffat sig och utvisas till Afghanistan då Migrationsverket och regeringen har för avsikt att utvisa så många som möjligt.
– Många unga befinner sig i en komplex utsatthet. De har blivit traumatiserade av den långa och rättsosäkra asylprocessen, och befinner sig fortfarande i ovisshet. De har hamnat på gatorna, i drogberoende, hemlöshet, kriminalitet, arbetslöshet (för att de inte får jobba) samt dragit på sig många fysiska och psykiska besvär.
– Många lider, och det är synd att de inte längre räknas som en människa i vårt land.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!