Migrationsverket ser inte barnens bästa

2008-01-16 11:53:50
Den 10 december fick Nasir Alipanah ytterligare ett avslag på sin ansökan om asyl. Migrationsverket blundar för den brutala verklighet som är vardagen för Irans arbetare, ungdomar och politiskt aktiva. Med beslutet gör de även två små barn faderlösa.

Genom att besluta om att utvisa Nasir agerar Migrationsverket och de svenska myndigheterna bödel åt den islamiska regimen i Teheran.

Flera skäl till asyl

– Visst har Sverige avskaffat dödsstraffet, men våra myndigheter beslutar fortfarande om att sända människor i döden, genom utvisning, säger Kaan Özsan från Rättvisepartiet Socialisterna, som tillsammans med Iranska flyktingars riksorganisation har startat en kampanj för att stoppa utvisningen.
Nasir har flera skäl till att få asyl i Sverige. Han flydde den islamiska diktaturen efter att ha suttit fängslad och torterats för sitt politiska motstånd. Flera av hans släktingar har mördats av regimen, men detta erkänns inte av migrationsverket – trots Nasirs synliga tortyrskador.
I Sverige har han varit aktiv i den arbetarkommunistiska rörelsen och har deltagit offentligt på demonstrationer, möten och i media mot den islamiska diktaturen. Detta är i sig nog för asyl, då Iran har god koll på politiska motståndare internationellt. Den är i själva verket den regim som lägger ned mest på att kartlägga politiska motståndare i exil.
Väl i Sverige har han gift sig och blivit pappa till två små flickor, som är fyra månader gamla.
Sverige har skrivit under Barnkonventionen som säger att barn har rätt till båda föräldrarna. Migrationsverkets egna bestämmelser säger att ”Barnets bästa ska betraktas även i fall där barnet inte är part”, men så har inte skett.
I det avslag Nasir fick i december står det ”Migrationsverket konstaterar att Nasir AliPanah har vistats illegalt i Sverige sedan 2004 och under denna tid fått anknytning till en i Sverige bosatt kvinna, med vilken han fått barn. Nasir AliPanah var väl medveten om sin skyldighet att lämna Sverige när han valde att gifta sig och skaffa barn”.
Mot denna bakgrund menar alltså Migrationsverket att barnets bästa inte kan sättas först. Rädda barnen är nu inkopplade för att hjälpa Nasir och hans familj. Barnmorskan har skrivit protester, föräldraenheten och en psykolog likaså, men de ansvariga på Migrationsverket, Kristoffer Svensson och Mikael Klint, menar att dessa inte har mandat att föra någon talan och att Nasirs fru Shahanaz kan gå till socialen om hon behöver hjälp när Nasir utvisas.

Ökat förtryck i Iran

– Men det är inte bara ekonomisk hjälp jag behöver. Jag behöver min man. Mina barn behöver sin far. Barnen har en viktig tid framför sig, det är nu de utvecklas. Hur ska jag kunna ge dem den stimulans de behöver. Det är påfrestande redan nu med två bebisar. Hur ska jag klara det själv?, säger Shahanaz.
Offensiv har förgäves sökt Kristoffer Svensson och Mikael Kling på Migrationsverket.
Iran har nu intensifierat förtrycket mot politiska motståndare. Ett tiotal studenter sitter fortfarande fängslade sedan i december, fackliga ledare sitter inspärrade. Det barbari som råder i Iran kan tydligt ses i och med att för två veckor sedan sågades armar och ben av från flera politiska motståndare och ett nytt straff har nu införts, dödsstraff genom att kastas ner från ett berg. Det är till denna verklighet som Migrationsverket och den svenska regeringen sänder asylsökande.
Kristofer Lundberg
Sänd protester till:
Kristoffer Svensson
Mikael Kling
Migrationsverket,
428 80 Kållered.
Beteckning 9620616

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!