Miljardtvätten på Swedbank

av Stefan Lundqvist

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonneson får 21 miljoner i avgångsvederlag samtidigt som banken penningtvättar (foto: News Oresund, Flickr CC).

Swedbank sparkar sin vd Birgitte Bonnesen med en överföring på 21 miljoner kronor till hennes konto. Bra att ha för det ”nya liv” hon nu säger sig börja. Samtidigt ger de stora aktieägarna i banken styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018 och ordföranden beviljas ett ökat årsarvode med 90 000 kronor. När det gäller att sko sig själva speglade minsann Swedbanks årsstämma inte direkt den enorma kris de försatt banken i.

Dagen före Swedbanks årsstämma den 28 mars kunde SVT:s Uppdrag granskning (UG) visa på nya makabra avslöjanden om banken. I avsnittet ”Swedbank och amerikanerna” visar UG att banken utan att ställa frågor upplåtit konton för uppenbar penningtvätt åt korrupta politiker, oligarker och skattesmitare. Avslöjandena gjorde att aktien på Swedbanks aktie dök med 7,5 procent och att ett handelstopp infördes. Swedbank misstänks idag för ”grovt svindleri” och Ekobrottskomissionen har genomfört en gryningsräd på banken för att säkra bevisunderlag.

UG visar att i dagens rövarkapitalism med finansmatadorer till banker som tjänar pengar på pengar graviterar bankerna dit de största vinsterna kan göras. Om det nu är korrupta politiker eller kriminella oligarker som med våld och makt lagt under sig miljoner och miljarder kronor är deras finansförvaltning ändå en lukrativ affär för bankerna. Konton erbjuds till miljardöverföringar och inga frågor ställs. Två intressen strålar samman och bankerna gör stora vinster på rika oligarker i öst.
UG gör en genomgång av Swedbanks kopplingar med såväl oligarker som köpta politiker. Bland de som omnämns i programmet finns:
Ukrainas störtade president Viktor Janukovytj och utpekad som en av de mest korrumperade politikerna i modern tid;
Paul Manafort, som var Donald Trumps valgeneral, men som nu sitter i amerikanskt fängelse på 7,5 år för bedrägeri, penningtvätt och samarbete med Ryssland för att få Trump vald;
Bruce Jackson, konservativ republikan med bakgrund i underrättelsetjänsten, vapenindustrin och i decennier verksam inom amerikansk utrikespolitik; samt
Islanders Machmudor, omtalad som den mest hårdföre och farligaste av de ryska oligarkerna. UG har funnit att Machmudor slussat hundratals miljoner kronor till skatteparadis via 20-30 olika konton i Swedbank. Han och hans partner kontrollerar 200 bolag med konton i Swedbank och ett tjugotal av dessa företräds av advokatbyrån Mossac Fonsecas brottsliga skattesmitarservice i Panama. 

Efter att Panamadokumenten läckt 2016 skickade chefen för New Yorks finansmyndighet ett brev till ett tjugotal banker världen över där de frågade om de har kunder med kopplingar till advokatbyrån Mossac Fonseca. Swedbank, en av adressaterna, svarade att dess New York-kontor aldrig har haft några kopplingar till Mossac Fonseca.
2018 svarar de på nytt då New Yorks finansmyndighet vidgat frågan till att även gälla global verksamhet. Swedbank svarar då att de har kunder med kopplingar, men bara i Sverige och Norge och att ingen av dem är misstänkta. ”Banken har inte upptäckt något som tyder på penningtvätt”.
När UG i slutet av programmet i en kort intervju konfronterar Swedbanks ledning med att UG hittat minst 100 Swedbankskunder i Baltikum med kopplingar till Mossac Fonseca kan de inte svara och avbryter intervjun. 
Skräcken hos de banker som fått dessa frågor från USA är att de förbjuds att handla med världsvalutan dollar.

I programmet intervjuas Louise Brown, antikorruptionsrevisor och ordförande för den ideella organisationen Transparency International Sverige. I en intervju i nyhetsmagasinet Fokus samma vecka säger hon att Sverige har en svag lagstiftning mot korruption. 
– Till exempel har företagsböter. ett maxbelopp på 10 miljoner kronor, vilket är felräkningspengar för en koncern som omsätter hundratals miljarder kronor (…) Nordea fick högsta möjliga straff­avgift av Finansinspektionen – 50 miljoner kronor – år 2015. Samma år uppgick vinsten till 50 miljarder kronor. Straffet motsvarade alltså en promille av vinsten.

Efter att ha sett Uppdrag gransknings avslöjanden slås man av hur sjukt samhället är när hundratals, ja globalt tusentals miljarder kronor idag på ett kriminellt sätt får stoppas i privata fickor utanför samhällsnyttan utan att varken rättsystemet eller det politiska etablissemanget tycks ha några ambitioner att förändra något. Istället fortsätter de med budgettak och budskapet att det inte finns pengar, att de tvingas att skära ned i vård och omsorg för vanligt folk. 
Välfärden krackelerar, samtidigt som det avslöjas att miljarder finns, men göms undan med hjälp av banker som Swedbank.

Myndigheter som Ekokomissionen, Bank- och Finansinspektionen måste efter Swedbankshärvan ställas till svars för att de negligerat och inte gjort sitt jobb. 
Framför allt visar alla bankskandaler att bankerna omedelbart måste bli samhällsegendom och styras demokratiskt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!