Miljöfarlig köttkonsumtion

2008-09-01 11:53:43
I höst ska Livsmedelsverket miljöanpassa sina kostråd. De drar den korrekta slutsatsen att den ökade köttkonsumtionen i världen utgör ett hot mot klimatet.

Jämför man ekologiskt framställda livsmedel med konventionellt odlat spannmål eller kött- och mjölkprodukter är skillnaderna dock inte så stora.
– Om man tittar på hur mycket växthusgaser olika livsmedel genererar är det ingen större skillnad mellan ekologisk och konventionell odling, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten den 29 juli.
Dock slipper man utsläpp av bekämpningsmedel och andra gifter om man väljer ekologiska livsmedel.

Vetskapen om att vegetarisk och vegansk kosthållning bränner mindre resurser än köttproduktion är gammal, men det är först på senare tid som det börjat pratas om det. Och skillnaderna är stora: Byter man ut köttet på tallriken mot baljväxter såsom ärtor, bönor eller linser genererar de endast 5 till 10 procent av de växthusgaser som motsvarande mängd nötkött gör.
Detta gäller oavsett om baljväxterna är importerade eller konserverade och transporterade till Sverige. Det är dock inte möjligt för enskilda konsumenter att åstadkomma den förändring som klimathotet kräver, endast genom att minska sin köttkonsumtion.
För att detta ska fungera krävs en demokratiskt planerad livsmedelsproduktion där arbetarna tillsammans sätter upp produktionsmålen på ett hållbart sätt.

Endast inom ramen av en internationell, demokratisk planering och styrning av de gemensamma resurserna finns förutsättningar att värna miljön och djuren samt förhindra ekologiska katastrofer.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
  • En avveckling av rovdriften på djurfabrikerna till förmån för både miljön och djuren.
  • Att stoppa användningen av gifter och hormoner i livsmedelsproduktionen genom att ge arbetarna, bönderna, lokalbefolkningen och konsumenterna kontroll över produktionskedjan.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!