Miljontals i internationella fredsprotester

Protest utanför ryska ambassaden i Riga, Lettland (Foto: CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Ända sedan Putinregimens invasion av Ukraina inleddes har protester hållits på platser runtom i världen.

Enligt en kartläggning från USA Today har över en miljon människor demonstrerat i över 200 städer på sex kontinenter mellan krigets start den 24 februari och den 5 mars. Kanske allra viktigast är de protester som har hållits i Ryssland, trots Putinregimens hårda repression och censur av oliktänkande, oberoende media, oppositionspolitiker och människorättsaktivister.
Den 4 mars skärpte Putin straffet för den som ”sprider falska nyheter” om kriget, med risk för höga böter om man beskriver situationen i Ukraina för en invasion eller uppmanar till sanktioner, och upp till 15 års fängelse om ens brottsliga informationsspridning resulterar i den godtyckliga formuleringen ”grava konsekvenser”.

Trots riskerna har tusentals modiga demonstranter gått ut i protester mot kriget runt om i hela Ryssland, trots polisens övervåld och risker för att bli arresterad och fängslad. OVD-Info, som dokumenterar antalet människor som har arresterats och haft sina mänskliga rättigheter inskränkta av den ryska staten, rapporterade den 6 mars att rekordhöga 5 000 personer arresterades i 69 städer under söndagens (den 6 mars) protester.
Den totala siffran sedan krigets början rapporteras vara 13,000 från 147 städer, och det är bara officiella arresteringar. Mörkertalet är troligtvis mycket större.

En namnlista som uppmanar till bygget av en antikrigsrörelse och kräver att ryska trupper ska lämna Ukraina, har hittills fått 1,2 miljoner underskrifter.
Samtidigt har ett flertal andra namnlistor lanserats mot kriget, som samlar underskrifter från 5,000 lärare, 7,750 forskare, 6,500 arkitekter, 250 komiker, 34,000 IT-tekniker, 18,000 vårdanställda, 14,000 studenter och professorer, 17,000 konstnärer och 581 civilsamhällesorganisationer, enligt Civil Rights Defenders.
Olika medier har rapporterat att 119 demonstrationer har samlat minst 41,600 personer i Frankrike den 5 mars. I Tyskland demonstrerade kanske så många som en halv miljon i Berlin den 27 februari och många tusentals fler i andra städer.
Det rapporteras också om stora protester i exempelvis Georgiens huvudstad Tbilisi, 30,000 deltagare, och i Tjeckiens huvudstad Prag demonstrerade 80,000.

Men kanske mest imponerande är de hamnarbetare som världen över protesterar mot Ryssland och svartlistat upp till 1,700 ryska handelsfartyg. Paddy Crumlin, ordförande för International Transport Workers’ Federation, säger till Fortune:
– Arbetare världen runt står i opposition mot Rysslands invasion, inklusive tusentals hamnarbetare, och i solidaritet med folket i Ukraina mot Putins aggression.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!