Min löparidol Zatopek och Pragvåren 1968

2008-09-03 14:20:15
I år har 40-årsminnet av 200-meterslöparna och medborgarrättskämparna John Carlos och Tommy Smiths modi-ga protest vid OS i Mexico City uppmärksammats. Deras aktion blev en världsnyhet då den skedde inför världspressen. Att en av århundradets största OS-stjärnor deltog i protesten mot stalinismen i Tjeckoslovakien 1968 är emellerti d okänt för de flesta.
Det handlar såklart om Emil Zatopek. Kanske tidernas störste långdistanslöpare.
Han dök upp på världsarenan i slutet av 40-talet och skulle dominera löpningen till början av 50-talet. Då förvånades många över att en sådan löpare dök upp i Tjeckoslovakien, ett land som inte hade någon tradition av löpare i världsklass. Fram till dess hade långdistanslöpningen dominerats av svenskar och finländare.
Zatopek hade fått sin inspiration från de gamla finska löparna men underordnat sig en extrem träningsmängd, för att vara på den tiden, med 30 km löpning per dag.
Vid OS i Helsingfors 1952 kom han att kamma hem allt. Han vann guld på 5 000 m, på 10 000 m samt maraton. En trippel ingen klarat varken förr eller senare. Det var dessutom första gången han sprang ett maratonlopp. Även hans fru Dana tog guld i spjutkastning.

Zatopek kallades ibland ”lokomotivet från Prag”. Det­ta för hans sätt att försöka gå upp i ledningen och dra hela loppet, men också för att hans kraftiga armföring som påminde om vevstakarna på ett gammalt ånglok.
Under sin karriär kom han att slå världsrekord 20 gånger på 10 olika distanser. Han förpassade bl a ett långlivat rekord av ”vår egen” Gunder Hägg till historieböckerna.
Förutom idrottsprestationerna så var Zatopek känd som en charmig man, vilket gjort honom mycket omtyckt runt om i världen. Han kunde diskutera och skämta med medtävlare och journalister på flera olika språk under sina resor. Han var säkert Tjeckoslovakiens mest internationellt kände person vid den tiden och kanske är han det fortfarande.
Under Pragvåren 1968 gav han sitt stöd till upproret. Han och hans fru fanns bland de kända personligheter som skrev under Dubceks manifest.

Efter att ”Pragvåren” slagits ned brutalt på hösten 1968 kom Zatopek att straffas. Han blev av med sina militära grader (han jobbade som officer i tjeckiska armén med ansvar för soldaternas fysiska träning), sina hederstitlar, blev utsparkad från kommunistpartiet och fick som straff tillbringa flera år ute på landsbygden med grovarbete. Myndigheterna försökte också hindra utländs­ka besökare att nå honom.
Zatopek hann uppleva stalinismens fall på 90-talet. Den regering som bildades med Vaclav Havel som president gav den gamle Zatopek jobb på idrottsministeriet.
Emil Zatopek avled år 2000 vid en ålder av 78 år.

Per Johansson, RS:are och ultramaratonlöpare Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!