Minneapolis liknar en polisstat: Samordnad masskamp behövs för att vinna

Vad som äger rum i Minneapolis är en arbetarklassrevolt, ledd av unga mestadels ickevita (Foto: Chad Davis / Flickr CC).

av Socialist Alternative Minnesota (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

”Jag kan inte andas”, flämtade George Floyd om och om igen i nio långa minuter. Detta är mord. Det är ett mord utfört av polisen i Minneapolis. Men de rasistiska morden på Breonna Taylor och Ahmaud Arbery samt de otaliga fallen av rasistiska polismord de senaste åren visar hur vanligt detta är i USA.

Minneapolis liknar nu en polisstat. Nationalgardet ockuperar nyckeldelar av staden med pansarvagnar och automatvapen, däribland broar och korsningar som har ockuperats av demonstranter de senaste dagarna. Polisstationen i distrikt tre pyr fortfarande, och den näraliggande polisstationen i distrikt fem omringas av taggtråd och barrikader.
Tusentals volontärer städar upp på gatorna och de flesta affärer är igenstängda – men i en inspirerande uppvisning av djup solidaritet finns det budskap om solidaritet på affärerna.

Vad som äger rum i Minneapolis är en arbetarklassrevolt, ledd av unga mestadels ickevita. De konfronterade utan rädsla de tungt beväpnade poliserna under de dygnslånga protesterna och ockupationerna, där de har tvingat fram att polisen som dödade George Floyd ska åtalas. Detta har skapat en ny våg av svart frigörelserörelse som sprids i hela landet, med solidaritetsprotester även internationellt.
Demokraterna som styr i Minneapolis och delstaten Minnesota jobbar övertid för att kväva protesterna och kanalisera rörelsen till mer etablerade kanaler som om och om igen har svikit den svarta befolkningen.

Vi måste vara tydliga med vilka som ”förstör vår stad”: den rasistiska polisen, det politiska etablissemanget, och storföretagen. Det finns en verklig fara för att extremhögern stärks av att Trump tweetar saker som ”när plundringen börjar, börjar skjutningen”. Det har funnits exempel på genuina hot, men det politiska etablissemanget har betonat hotet från ”agitatorer utifrån” och högermilisers inblandning som en ursäkt att slå ner mot de genuina demonstranterna.
Medier hävdar att protesterna regisseras av ”agitatorer utifrån”, eller av anarkister och antifa. Alla som har deltagit i revolten i Minneapolis vet att detta är totalt nonsens. Hur kan ”agitatorer utifrån” vara en nyckelfaktor i protesterna som har spridits till varje större stad? Vad som sker är ett uppror från arbetarklassen med unga mestadels ickevita i fronten. Trump hotar med att stämpla antifa som en terroristorganisation, en avledning för att samla sina högeranhängare samt försöka splittra rörelsen. Vi behöver svara med enighet, solidaritet och massaktioner.
Den största insatsen från polis och nationalgardet i hela Minnesotas historia är inte riktad mot att stoppa vita högerextremister. Om det vore så, varför har ingen av dem arresterats? Vad som har varit väldokumenterat från det ”goda och rättfärdiga” nationalgardets respons har varit attackerna mot journalister, där man till och med har skjutit en fotograf som bevakade protesterna i ögat med en gummikula samt terroriserat arbetarklassen som försöker organisera grannsamverkansprogram för att skydda folket.

Faktum är att arbetarklassen, särskilt ickevita, har varit mest effektiva i att stoppa våldet. Till exempel när en skum person försökte starta en brand vid ett somaliskt köpcenter organiserade sig somalierna och konfronterade honom, medan polisen och nationalgardet ignorerade det hela.
Ett annat exempel är hur demonstranter konfronterade en misstänkt undercoverpolis som förstörde fönster och startade bränder i en bildelsbutik mittemot en polisstation. En tankbil försökte köra in i en stor skara demonstranter häromdagen. Polisen och nationalgardet agerade först efter händelsen, men med att spraya pepparsprej och skjuta tårgas mot de vettskrämda demonstranterna.

Hittills har nationalgardet inte visat några trovärdiga bevis på att faktiskt ha stoppat ett vitt extremhögerhot, men det politiska etablissemanget och näringslivets media fortsätter att trycka på detta eftersom det ger dem ett användbart svepskäl till att undertrycka protesterna och solidariteten. Exempelvis har personer ombetts ta bort sina solidaritetsskyltar från sina trädgårdar med argumentet att detta utgör ett hot mot deras hem.
Såklart finns det ett hot med Trumps tweets och händelser som den vita terroristattacken i Charlottesville, vilket folk har i åtanke, men den organiserade arbetarklassens försvarskommittéer som har bildats är ett mycket effektivare verktyg än nationalgardet.
Borgmästare Freys och stadshusets användning av nationalgardet hotar att stoppa de protester som redan har vunnit viktiga segrar. I början väntade man med att arrestera polisen som dödade George Floyd, då man hävdade att han hade delat med sig av ”ytterligare bevis” som pekade mot att inte väcka något åtal.

Dagen efter att polisen flydde från polisstationen i distrikt tre, som sedan ockuperades av demonstranter och stacks i brand, arresterades polisen Derek Chauvin. Lärdomen är att direkt aktion når resultat.
Nästföljande dag fortsatte massprotesterna och ropade ”en har fallit, tre kvar”, vilket hänvisar till att de andra poliserna som hjälpte till att mörda George Floyd inte har åtalats. Dessutom har stadshuset inte indikerat att de har någon som helst avsikt att göra några strukturella förändringar i hur polisarbetet utförs i Minneapolis.
Det finns fortfarande mycket att göra, och det vore ett stort misstag att hoppas att samma politiska etablissemang som skapade krisen ska kunna lösa krisen.

Polisen och nationalgardet står för en oemotsvarad repression och övervåld mot fredliga demonstranter (Foto: Jenny Salita / Flickr CC).

Minneapolis egen historia ger värdefulla lärdomar om hur besvara militär inblandning. Under transportfacket Teamsters strejk 1934 mobiliserades nationalgardet för att undertrycka strejken. De sköt strejkande lågavlönade lastbilschaufförer, terroriserade strejkorganisatörernas familjer och arresterade hela Teamsters ledning. Det var ineffektivt eftersom de socialister som organiserade strejken hade skapat verkligt demokratiska strukturer för rörelsen, som kunde fortsätta strejken under repressionen och även hantera frågor om offentlig säkerhet.  
Redan organiserar tusentals personer i Minneapolis arbetarklassområden kommittéer för att städa upp i bostadsområdena; ge vård till de som har attackerats med tårgas, gummikulor och pepparsprej; meddela varandra om potentiella hot; samt skydda folk från såväl nationalgardet som hotet från privatpersoners våld. Den lokala arbetarrörelsen borde spela en aktiv roll i denna process också, och sätta in verkliga resurser för att hjälpa till.
En medlem i Socialist Alternative, som arbetar som busschaufför, organiserade med ATU 1005 [Transportfacket] ett kraftfullt exempel på vad facken kan göra genom att vägra köra poliser och arresterade demonstranter till häktet, vilket ledde till liknande aktioner i New York och att hela förbundet ATU International gav ett liknande besked. Sedan dess har över 3 500 personer gått med i organisationsgruppen ”Fackliga medlemmar för #JusticeForGeorgeFloyd” på Facebook som diskuterar liknande aktioner.
Dessutom har andra fack som ILWU, NNU, CWA och dussintals lokala fack gjort solidaritetsuttalanden. Institutioner som University of Minnesota och Minneapolis offentliga skolor har avbrutit sitt samarbete med polisen.

För att vinna #JusticeForGeorgeFloyd behöver vi massiva koordinerade protester och aktionsdagar som förberedelse för att stå emot försök från militären att undertrycka demonstrationerna. Den bredare arbetarklassen, särskilt fackrörelsen, borde till fullo mobilisera sina medlemmar till dessa aktioner och bör hitta sätt att störa militärens användning av våra arbetsplatser för att hindra uppmaningar till rättvisa.
Om militärens övervåld de senaste nätterna är en indikation på vad som komma skall – där folk i bostadsområdena har skjutits med gummikulor bara för att ha stått på sin veranda – borde facken också göra omedelbara förberedelser för en endags generalstrejk, vilken skulle få utbredd sympati från många håll. Redan visar småföretagare sin solidaritet med rörelsen.
Dessa protester bör länkas till landsomfattande aktionsdagar runtom i världen, särskilt i städer där polisen undertrycker fredliga protester. Städer i hela landet är satta under liknande utegångsförbud och nationalgardet har skickats till Los Angeles, Atlanta och Detroit.
Med nästan 40 miljoner arbetslösa runtom i landet, där merparten är ickevita, och ett oräkneligt antal exempel på rasistiskt polisvåld överallt, skapar en explosiv situation – särskilt då Trump fruktar ett valnederlag och söker efter sätt att uppmuntra sin bas.
Merparten av de städer som revolten är koncentrerad till är från topp till tå styrda av Demokraterna. Det är skandalöst att de har använt sig av skrämselpropaganda mot protesterna och mobiliserar militären snarare än att ta itu med den polis som är utom kontroll och den djupa ojämlikheten som blomstrar i deras egna städer.

I kontrast till detta visar socialister vägen framåt, inklusive de socialistiska ledarna för bussförarfacket i Minneapolis, och pekar på den avgörande roll som en enad, multietnisk arbetarklass har i att bekämpa rasism.
Se på Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i Seattle Kshama Sawants tal i solidaritet med #JusticeForGeorgeFloyd, där hon manar till verkliga strukturella reformer av polisen samt att beskatta miljardärerna för att bygga bostäder folk har råd med och ett program för gröna jobb.
Tyvärr står detta i bjärt kontrast även till vänsterfigurer i Demokraterna, inklusive Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez, som inte har gjort mycket mer än att göra uttalanden om stöd till protesterna. Vi behöver fler folkvalda som Kshama Sawant som faktiskt står med rörelserna när det kommer till kritan. Detta betyder att bryta med Demokraterna, som med en miljon trådar är kopplade till miljardärerna, näringslivsintressen och polisen.

”Ingen rättvisa, ingen fred – åtala polisen!” (Foto: Fibonacci Blue / Flickr CC).

Vi går in i en ny fas av explosiv kamp. Medan vi kämpar mot den statliga repressionen mot denna revolt kan vi samtidigt så fröna till en bredare rörelse för sommaren och framåt. Beslutsam direkt aktion kommer att krävas för att stoppa vräkningar, Trumps utvisningar, osäkra arbetsförhållanden, nedskärningar på offentlig utbildning och socialtjänst, samt klimatkatastrofer.
Ungdomar och arbetarklassen sätts i rörelse, och vi ska fortsätta denna kamp mot inte bara rasistiska polismord, utan mot alla orättvisor som är inneboende i detta utsugande och förtryckande system.
Vad som äger rum i Minneapolis har fått ett tydligt gensvar hos arbetarklassen och förtryckta runtom i hela världen. Protester har spridits runtom i USA och i hela världen.
Kapitalismen är ett system som består av brutalt våld och förtryck, och medan de specifika detaljerna kan skilja sig åt från land till land identifierar sig arbetarklassen och förtryckta med George Floyd och rörelsen för verklig rättvisa som har uppstått.
Det visar den potential för internationell solidaritet mot alla former av utsugning och förtryck, och mot det kapitalistiska systemet i sig självt. En attack mot en är en attack mot alla!

Socialist Alternative säger:
• En har fallit, tre kvar – åtala omedelbart alla fyra mördarpoliser.
• Ut med nationalgardet – de har bara lyckats med att terrorisera arbetarklassområden, skada journalister som bevakar de fredliga protesterna samt skydda banker och polisdistrikt.
• Utvidga kampen – koordinerade massprotester och landsomfattande aktionsdagar för #JusticeForGeorgeFloyd. 
• En attack mot en är en attack mot alla – facken bör fullt ut mobilisera sina medlemmar till protesterna, erbjuda solidaritetsgrupper som skyddar demonstranterna och lägga fram planer för en endags generalstrejk.
• Områdesråd – organisera rådsförsamlingar i bostadsområdena för att diskutera nästa steg, ge skydd från de hot som nationalgardet och våldsamma privatpersoner står för, och distribuera hjälp och resurser.
• Ingen tillit till borgmästare Frey – lansera en folkvald grannskapsledd omstrukturering av polisen, med folkvalda som har hand om anställningar, avsked, granskning av budget samt makt till att åtala. Sprid modellen nationellt.
• Pengar till skolor och bostäder, inte polisen – polisvåld är en del av det kapitalistiska systemet, som vilar på strukturell rasism och ojämlikhet. Beskatta de rika för att investera i gröna jobb, välfärd, offentlig utbildning och bostäder folk har råd med.
• Hela systemet är skyldigt – Malcolm X sa: ”Du kan inte ha kapitalism utan rasism”. För att vinna en långsiktig förändring måste kampen mot polisrasismen, storföretagen och det politiska etablissemanget utvidgas till en kamp mot hela det kapitalistiska systemet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!