Minoritet lämnar CWI

av Rättvisepartiet Socialisternas verkställande utskott

Rättvisepartiet Socialisterna är sedan starten den svenska sektionen av den internationella socialistiska organisationen CWI (Committee for a Workers’ International). Den senaste veckan har en minoritet beslutat att lämna CWI. Detta efter att förgäves manövrerat för att behålla sina positioner i CWI:s ledande organ. Eftersom minoritetens enda starka fäste är England och Wales publicerar vi här ett uttalande från den starka opposition i England och Wales som stannar i CWI. Mer om debattens politiska frågor kommer i artiklar den närmaste tiden.

Uttalande från våra kamrater i England och Wales

”Socialist Party, och dessförinnan Militant, har varit en sektion inom Committee for a Workers International (CWI) i England och Wales sedan 1974. CWI är en internationell organisation baserad på idéer och metoder för demokratisk socialism, marxism och trotskism, som vidareutvecklats genom det hårda arbetet  och uppoffringar av kamrater världen runt.
Detta inkluderar 3 TDs (parlamentsledamöter) på Irland, en vald stadsfullmäktigeledamot i Seattle, och medlemmar som kämpar i revolutionära rörelser i Sudan, Hongkong och på andra håll. Majoriteten av CWI:s ledning har tråkigt nog efter 45 år valt att överge CWI och de djärva idéer som CWI grundades på.

En specialkongress i London den 21 juli röstade igenom en resolution som slog fast att de många medlemmar inom Socialist Party som fortfarande stödjer CWI, ”måste göra det utanför Socialist Party”. Resolutionen är i verkligheten en feg metod för uteslutning ur partiet, efter en kampanj av häxjakter , trakasserier och lögner mot majoriteten av CWI-sektionerna. 
Detta bekräftades i praktiken när deras walesiska ledare från talarstolen sade ”tack och hejdå” till CWI-anhängare – ett kommentar som ledningen har vägrat att ta tillbaka. 
Majoriteten av SP-ledningen flyr i rädsla undan en debatt om socialistiskt program och taktik, endast halvvägs igenom en överenskommen ettårig process av debatt. Istället för att ha en diskussion inom de demokratiskt valda ledningsorganen för CWI – Internationella Styrelsen (International Executive Committee) och världskongressen (vilket alla sidor har kommit överens om) och riskera att förlora en omröstning, har de valt att utesluta organisationens majoritet och dra sig undan med resurserna, inklusive hundratusentals pund, mot majoriteten av medlemmarnas vilja.
De har i praktiken försökt genomföra en byråkratisk uteslutning av CWI-majoriteten: hela organisationer och grupper i Österrike, Australien, Belgien, Brasilien, Kanada, Kina, Cypern, Tjeckien, Grekland, Hongkong, Israel/Palestina, Irland, Italien, Elfenbenskusten, Mexiko, Nederländerna, Norge, Polen, Quebec, Rumänien, Ryssland, Spanien, Sudan, Sverige, Taiwan, Turkiet, Tunisien, och USA från CWI, likaväl som en majoritet av medlemmarna i Tyskland och Sydafrika som opponerar sig emot deras planer. 
Över 100 kamrater i England & Wales, inklusive en majoritet av aktiva medlemmar i över ett dussin nyckelstäder, står tillsammans med CWI-majoriteten i opposition mot denna kurs. Ett möte den 22 juli röstade enhälligt för att återgrunda CWI i England och Wales, förkasta dessa byråkratiska uteslutningar och för en fortsatt organisering i Militants stolta tradition i Storbritannien – den socialistiska demokratins och marxismens traditioner. 
Fortsatta förklaringar och analyser kommer att följa. Vi uppmanar alla medlemmar av Socialist Party-medlemmar, och av de bredare arbetar- och sociala rörelserna att ansluta sig till oss i kampen för en socialistisk värld!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!