Minst 21 kvinnor dödade av närstående man i år

Utöver våldet/morden och den grova sexismen har 2022 också präglats av kvinnors kamp mot förtryck världen över (Foto: Natalia Medina).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Mäns mord på kvinnor, den yttersta länken i kedjan av mäns våld mot kvinnor, har ökat stort under 2022. Med en knapp vecka kvar av året kan åtminstone 21 kvinnors, och två barns, död betraktas som bekräftade mord där mördaren är en man som kvinnan har haft någon form av relation med, oftast en kärleksrelation. År 2021 var siffran 14.

Som Offensiv har rapporterat under året har mäns våld mot kvinnor ökat under 2022. I skrivande stund är det åtminstone 21 kvinnor som har mist livet i händerna på män som de hade någon form av relation med. Här ingår flera fall där mördaren redan har dömts eller erkänt. Men också fall som Else-Maj, 75.
Hon dog den 21 februari av brännskadorna hon hade åsamkats sex veckor tidigare, efter att hennes sambo enligt hennes sista ord hällt vätska på henne och tänt på – trots att hovrätten i september i år upphävde morddomen mot mannen (han dömdes istället till två och ett halvt års fängelse för mordbrand och vållande till annans död).
Två barn mördades också tillsammans med sina mammor. Två mördare tog sina egna liv efter morden.
Ytterligare 20 kvinnors död utreds som mord med troliga manliga förövare, totalt alltså 41 misstänkta mord av män på kvinnor under 2022.*

År 2021 konstaterades 14 kvinnor mördade av män. Snittet har under lång tid legat på kring 15 per år.
Sammanställningen, baserad på bevakning av medias och polisens rapportering, är naturligtvis preliminär – det tar tid för polis och rättsystem att bearbeta misstankarna. Många mord klaras aldrig upp. Mordet på den ännu inte identifierade kvinnan som hittades död vid sidan av E18 i Kungsängen den 20 juni kan tänkas bli ett av dem.
Många misstänkta mord gör inte större avtryck i media än en svärm notiser samma dag, följda av tystnad, som till exempel fallet med den kvinna i 30-årsåldern som den 24 februari hittades svårt misshandlad i sitt hem i Bjuv och sedan avled av skadorna.

Morden manar till kamp och organisering – bara så kan bygget av de rörelser som krävs för skära av rötterna till kvinnohatet och hela könsmaktsordningen stärkas.

Som alltid är ett återkommande mönster att män mördar kvinnor när de försöker bryta sig loss från mannens makt. År 2022 har bekräftat att det farligaste en kvinna i Sverige kan göra är att vara i ett förhållande med en man, att kontrollen över kvinnors sexualitet och liv består som en grundpelare för den tusenåriga könsmaktsordningen.
Men också att ett mer allmänt hat och förakt mot kvinnor kommer till uttryck i mäns våld och mord, inte minst i kvinnors yrkesroller inom välfärden. Kvinnor mördades också av män i andra sammanhang än nära relation under året. Exempelvis dödades två kvinnliga lärare, på sin arbetsplats, av en ung man i mars.
I november mördades en kvinna i 20-årsåldern av en brukare på LSS-boendet där hon arbetade. Som är väl känt höggs Ing-Marie Wieselgren, som arbetade som Sverige Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare, ihjäl av Teodor Engström under Almedalsveckan.**

Samtidigt har 2022 präglats av kvinnohat i form av horstämpling, porrprofitering, förtalsdomar och virtuella häxjakter mot kvinnor och tjejer. Men också av kvinnors kamp mot förtryck världen över – från Iran och Afghanistan till Kina och USA.
Även i Sverige märks att många unga känner ilska och förtvivlan över våldet, och förtrycket mot kvinnor, hbtq+-personer och rasifierade.
Mäns mord på kvinnor 2022 är en varningssignal som manar till organisering och kamp – bara så kan sexismen pressas tillbaka och bygget av de rörelser som krävs för skära av rötterna till kvinnohatet och hela könsmaktsordningen stärkas.

* Flera andra dödsfall som först har utretts som mord men där misstankarna har upphört ingår inte, inte heller det fåtal mord som misstänks ha begåtts enbart av kvinnor. Det är också troligt att vår bevakning har missat rapporter om misstänkta mord, och det är dessutom möjligt att mord går helt under såväl medias som polisens radar.
** Dessa mord ingår inte i sammanställningens 41 mord. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!