Minst tre eliskolor i Stockholm

2006-12-06 14:28:32
Minst tre elitskolor ska stå öppna för intagning höstterminen 2008. Det planerar den borgerliga majoriteten i Stockholms stad.
Men elitskolor gynnar varken de duktigaste eller de svagaste elverna.
Detta visar OECD:s studie Pisa, som undersökt över en kvarts miljon elever i 41 länder. I de länder där elever tidigt delas upp i hög- och lågpresterande, är både resultatskillnaderna och skillnaderna mellan olika grupper av elever större.
Inte heller var andelen högpresterande märkbart större än i länder som Sverige, där skolan är mer likvärdig.
Pisa visar också att starkt uppdelade skolsystem sorterar eleverna utifrån sociala grunder. De enda som gynnas av elitklasser, verkar därför vara de som tjänar på att arbetarklassen hålls på plats.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!