Młoda Polska ställs ut i Sverige för första gången

2018-11-28 10:13:40

foto: Nationalmuseet i Warszawa
Fram till den 17 mars kan du se utställningen i Göteborg.

På Göteborgs konstmuseum kan man fram till den 17 mars 2019 besöka konstutställningen Młoda Polska (Det unga Polen). Det är konstverk från den polska ”guldåldern” kring sekelskiftet år 1900 som för första gången ställs ut i Sverige. Młoda Polska är också namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse.
Modernismen inom konsten innebar att man gick bort från realismen och naturalismen. Konsten baserade sig mycket på tekniken från impressionisterna, med rena, klara färger och penseldrag. Man ville ifrågasätta de existerande idéerna och plocka isär de strukturer som dominerat i samhället.

Polen var vid den här tiden inget eget land, utan uppstyckat mellan Prussen (Tyskland), Österrike och det ryska Tsarimperiets ”nationernas fängelse”, som den ryske revolutionären Vladimir Lenin beskrev det. Mycket av konsten kring den här tiden speglar just frihetslängtan och nationell identitet, blandat med surrealism och i mitt tycke några väldigt mörka tavlor. Exempelvis fanns det en helt mörk tavla med ett pojkansikte som stirrar tröstlös – kanske ett försök av konstnären att återspegla den hopplöshet som många polacker kände?
Samtidigt ger många av tavlorna ett intryck av olika strömningar och idéer som sammanflätas med konsten: det mytologiska, det personliga och personliga berättelser, det sociala och det politiska, med mera.
Sammanlagt är det ett sextiotal verk som presenteras i utställningen, hämtade från Nationalmuseet i Warszawa, Muzeum Sztuki i Łodz och Nationalmuseet i Kraków. Utställningen är ett samarrangemang mellan Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseet i Warzawa. För 100 kronor kan du se såväl denna utställning som den konst Göteborgs konstmuseum i övrigt har att erbjuda.

Om du har chansen rekommenderar jag varmt att besöka utställningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!