Mobilisera mot EU/Laval

2008-10-08 17:16:09
Mona Sahlin lyckades den 2 oktober få med sig den socialdemokratiska riksdagsgruppen på ett ja till EU:s omstridda Lissabonfördrag ”oavsett när beslutet kommer upp i riksdagen”. Något som enligt EU-ministern Cecilia Malmström ska ske den 20 november.
Därmed kör s över LO-kongressens krav att Lissabonfördraget inte ska undertecknas förrän generaldirektören Claes Stråths så kallade Lavalutredning har lagt sina förslag om hur den svenska lagen ska förändras sedan EU-domstolen underkänt byggfackens blockad mot löne- dumpningen vid ett lettiskt företags skolbygge i Vaxholm. Detta ska ske senast den 15 december.
I Sveriges Radios intervju den 3 oktober säger Sahlin att ”fördraget ska inte kunna kidnappas. Det är bättre än det gamla, och det får ett ja från oss socialdemokrater”.
– Det är upprörande att socialdemokraterna inte kan lugna sig tills utredningen om Lavaldomens konsekvenser är klar, säger Roland Ljungdell, ordförande för Byggnads i Södra Skåne, enligt Folkrörelsen Nej till EU:s hemsida.
Lavalutredningen ska enligt direktiven undersöka hur den svenska modellen med kollektivavtal ”i så stor utsträckning som möjligt” ska kunna bevaras när svensk lag ska anpassas till EU-domstolens tolkningar av EU-rätten i målen Viking, Laval, Rüffert och Luxemburg.

Två konsekvenser verkar ofrånkomliga. Den första är att Lex Britannia i MBL, som tillåter fackliga stridsåtgärder för att stoppa social dumpning även enligt sämre utländska avtal, avskaffas eller ändras. Det andra är ändringar i den svenska utstationeringslagen, som lär hamna på samma linje som föreslagits av Danmarks motsvarande utredning. Detta skulle betyda att utländska företag inte ska kunna krävas på högre lön än tydligt angivna nationella minimilöner i kollektivavtalen. Från dessa lär också utländska företag få fritt fram att dra av en hel del sociala avgifter.
Byggnads och LO-distrikten i Stockholm, Göteborg och Malmö har under hösten drivit en namninsamlingskampanj för att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna inte ska underteckna Lissabonfördraget förrän Lavalutredningen är klar. Att facken har fått stöd av ett tiotal s-riksdagsledamöter som till exempel Bo Bernhardsson, Morgan Johansson och Leif Pagrotsky har inte räckt, i alla fall hittills. Än så länge tycks också deras markering bli knappt märkbar, att de bara tänker lägga ned sina röster.

Nu måste denna kamp trappas upp. Septemberalliansen har i ett brev till Byggettan i Stockholm manat till en facklig massdemonstration mot Lavaldomen och Lissabonfördraget. Även under European Social Forums diskussioner om Laval och EU efterlystes en facklig massmobilisering in­nan Sveriges riksdagsbehandling av Lissabonfördraget av mobiliseringsmötets ordförande, Aspbjörn Wahl från norska Kommunal. En mobilisering till Stockholm skulle antagligen också kunna få både dansk och norsk uppslutning.

Att Lissabonfördraget hittills inte har väckt någon uppmärksamhet i Sverige, därför att de etablerade partierna har bestämt sig för att svälja pillret, är en demokratisk katastrof. Ännu värre är LO-ledningens, Wanja Lundby-Wedins och Europafackets avledande krav på en mindre ändring i utstationeringsdirektivet och ett socialt protokoll som tillägg till Lissabonfördraget – inte innan det är infört, utan som ett tillägg i efterhand om några år, i samband med Kroatiens förhandlingar om EU-medlemskap! Det är både en förolämpning mot Europas arbetare och ett slag i ansiktet på Irlands nej, som nu fem i tolv mås­te utmanas.
Samtidigt handlar Lissabonfördraget inte bara om att arbetsrätten och alla demokratiska krav underordnas marknadens fria rörlighet. Lika stora skäl att säga nej är EU-maktens centralisering till ett nyliberalt och militärt upprustat i grunden imperialistiskt projekt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!