Moderater försöker piska upp rasistiska stämningar i Vellinge

2009-11-18 18:39:48
Vellingepolitikers och en grupp Hököpingebors motstånd mot ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn har triggat igång en antirasistisk storm över hela landet.

Återigen är det Moderaterna i Skåne som eldar på de rasistiska stämningar­na (läs förra numret av Offensiv).
– Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det, dundrade Carina Larsson (M).
Hon uppger även att Vellingemoderaternas utspel är en ”markering i flyktingfrågan”. Det är tydligt hur Moderaterna i Vellinge sedan länge gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna och driver en för SD ide­alisk politik i kommunen. Vellinge är nämligen en av få kommuner som har vägrat att dela ansvaret med landets övriga kommuner genom att ta emot flyktingar.

Malmö har i år tagit emot rekordmånga ensamkommande flyktingbarn och har tvingats att finna till- fälliga boenden i flera grannkommuner. Trettio barn har inkvarterats på ett vandrarhem i Hököpinge i Vellin­ge kommun. Det är alltså detta som har väckt reaktioner bland några av invånarna. Men istället för att besvara de rasi­stiska argumenten, som sverigedemokraten Johan Hallgrens ”varför göra Malmös problem till Vellin- ges problem”, så väljer alltså de i Vellinge styrande Moderaterna att stäm­ma in i den rasistiska hetskören. Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) är istället kritisk mot Sveriges flyktingpolitik, ”det system som vi har för att ta emot dem som vill invandra till landet”. På Vellinge kommuns hemsida skriver han att det är flyktingarnas fel att det finns ett stort ”utanförskap”, samtidigt som han hyllar regeringens allt inhumanare flyktingpolitik. Moderatpolitikernas allt brunare retorik är en strategi för att fiska efter sverigedemokratiska röster i de grumligaste av vatten. Man spelar på fördomarna för att försöka vinna förde- lar inför valet nästa år.

Det är inte Vellinge kommun, utan staten som står för finansieringen av barnens uppehälle. Därför kan kritiken mot mottagandet av barnen inte ses som något annat än rent rasistisk.
Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner, mycket därför att många förmögna som är verksamma i Mal­mö har valt att bosätta sig och skatta i Vellinge.
Politikernas motvilja mot att ta emot flyktingar har också skapat en reaktion i Vellinge. Redan för ett år sedan bildades nätverket Vellingebor för flyktingar. Initiativtagaren Ludvig Lindström skrev i SvD den 13 november att ”Vellingemoderaternas vä­gran att ta emot flyktingar har skapat ett inskränkt och intolerant samhäl­le”.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!