Moderater i Kalix vill bestämma vad fattiga ska äta

KD och MUF menar att de som mottar försörjningsstöd ska få matkuponger som endast får användas för grönsaker – annars spenderar de det bara på ”lyxkonsumtion” (!) (Foto: Mike Prince / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Moderaterna i Kalix föreslår att en del av försörjningsstödet ska bli matkuponger som endast får användas till grönsaker, rotfrukter och frukt. Ett förslag som självklart väcker protester bland folk, och det klassiska moderata mantrat om valfrihet ifrågasätts.

Det verkar som en fars, som om att Kalixmoderaterna verkar satsa på SM-guld i överförmynderi. Att fattiga människor inte själva ska få bestämma vad en handlar och äter är fullkomligt absurt, men inte förvånande att det kommer från borgerliga politiker. Däremot är det farsartat att det kommer ifrån Moderaterna som i alla väder förespråkar ”valfrihet” och därtill köttkonsumtion.
KD och MUF föreslog 2019 att människor som tvingas leva på försörjningsstöd ska få matkuponger istället för pengar, eftersom de menar att pengar till fattiga går till ”lyxkonsumtion”. Denna idé ifrågasattes till och med av den ultraborgerliga tankesmedjan Timbro som menade att det är integritetskränkande och oborgerligt att låta staten bestämma över människors val.
Moderaternas gruppledare i Kalix, Linda Frohm, säger i en intervju med SVT att ”Man ska få stöd och hjälp att välja andra alternativ och att få hjälp att förändra livsstilen”.

Vilken livsstil Moderaterna menar framgår inte; är det så att fattigdom eller utanförskap kan överbryggas genom att äta mer grönt? 
Att påstå att förslaget är något annat än överförmynderi och klassförakt är en lögn. Det är tydligt vilken bild av människor som behöver försörjningsstöd som Kalixmoderaterna har och förmedlar. Frohm lyfter att folkhälsan i länet är sämre än rikssnittet och sämst i östra Norrbotten, men att införa grönsakstvång för välbärgade människor finns inte som förslag.
Ett förslag för att höja folkhälsan i Norrbotten skulle enkelt vara att sätta stopp för regionens stålbad med nedskärningar på 700 miljoner kronor, utöver alla nedskärningar och nedläggningar som redan har gjorts de senaste åren. Detta behöver kombineras med en politisk kamp för höjda statsbidrag till kommuner och landsting för ökad välfärd och minskad stress.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!