Moderatpolitik ger ökat alkoholmissbruk

2006-06-27 19:48:00
Idag konsumeras det mer alkohol per person i Sverige än på hundra år. Detta räcker dock inte för moderaterna – deras politik leder till ytterligare ökad alkoholkonsumtion.

Sedan 90-talet har alkoholkonsumtionen ökat med 25 procent. Bakom det kraftigt ökade drickandet ligger ett hårdare samhällsklimat, men också en ökad tillgänglighet av alkohol.
Men moderaterna vill öka tillgången på alkohol ännu mer. Först vill de inrätta ett slags privata systembolag. Går detta bra kan nästa steg bli försök med att sälja starköl och vin på större livsmedelsbutiker, typ ICA. Båda stegen skulle öka alkoholkonsumtionen ytterligare.

Drabbar unga

Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till systemvaror i matbutikerna. Vi ser moderaterna som huvudmotståndaren i denna fråga.
Kampen mot alkoholmissbruket kräver en hård satsning på förebyggande åtgärder. Det behövs många fler alkoholfria miljöer. Ungdomsgårdarna är speciellt viktiga. På gårdarna ges personal och ungdomar en chans att bygga upp ett ömsesidigt förtroende.
I centrala Umeå lades tyvärr 6 av 13 ungdomsgårdar ned åren 1990-2002. Gårdarnas öppettider halverades och den uppsökande verksamheten minskade kraftigt. Rättvisepartiet Socialisterna organiserade, tillsammans med ungdomar och personal, ett flertal demonstrationer mot nedskärningar på ungdomsgårdarna.

Drogfria alternativ

Även äldre ungdomar behöver drogfria alternativ. Rättvisepartiet Socialisterna vill att Hamnmagasinet ska få vara kvar.
Vi har länge kämpat för alkoholfria alternativ till studentlivets ofta alkoholindränkta traditioner – något som vi nu driver extra hårt sedan vi valts in i Umeå studentkårs fullmäktige. Och vi säger nej till sänkt alkoholskatt.

Frank Pettersson
Jan Hägglund
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!