Mord på kvinnor: sju dagar, sex döda

Skuggpandemin fortsätter i ett fruktansvärt tempo (Foto: Natalia Medina).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Under bara en vecka i april har sex kvinnor hittats döda. Mordmisstankar kvarstår i alla fall utom ett.

Den 2 april hittades en kvinna död i Falkenberg. En man greps, men misstankarna om mord är nu avskrivna – trots att omständigheterna kring hennes död beskrivs av polisen som oklara.
Den 3 april dog en kvinna efter att hon hade hittats med svåra skador i sitt hem på Hisingen; hennes man greps misstänkt för mord.
Den 4 april hittades en kvinna död utomhus i Filipstad, ett möjligt mord som polisen utreder.
Den 5 april hittades en kvinna död i en bostad utanför Fagersta, och en man med koppling till henne är nu anhållen misstänkt för mord.
Den 7 april hittades en kvinna död i en husvagn i Mellerud. En man anhölls misstänkt för mord, men släpptes senare, även om misstankarna kvarstår.
Den 8 april hittades en kvinna död i Ljusdals kommun, och en man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

De sex döda kvinnorna följer på ytterligare elva kvinnor som misstänks ha mördats av män de kände eller stod nära sedan årsskiftet. Av de 17 är det sannolikt att mordmisstankarna kan försvagas eller avskrivas i fler fall. Dels är mäns mord på närstående kvinnor ofta svåra att lagföra, dels startas mordutredningar som rutin när omständigheterna kring ett dödsfall behöver undersökas.
Inte ens när fallet verkar solklart är det dock garanterat att en mördad kvinna räknas i statistiken, som fallet med Jeanette, 61, i Hudiksvall visar. Hundratals samlades i protest i Hudiksvall söndagen den 2 april efter att hennes sambo, som först dömts till livstids fängelse för mordet på henne, istället fick sju år för synnerligen grov misshandel då en oenig hovrätt inte ansåg att det var ställt bortom rimligt tvivel att det var just hans extremt grova våld som var dödsorsaken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!