Mosul: trovärdig men klyschig actionrulle

Klyschigt och enkelspårigt, men ändå sevärd om du gillar action (Foto: Pressbild).

av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv

Mosul ger en inblick i krigets brutala verklighet. Vi får följa SWAT-teamets kamp för att befria den irakiska staden Mosul från terrorsekten Islamiska statens grepp.

Filmen utspelar sig under striderna år 2016, då den irakiska armén med allierade stred mot Islamiska staten (IS). Invånarna i landets näst största stad var utsatta för ett brutalt förtryck och terror under de två åren som IS hade kontrollen.
Den karismatiske majoren Jasem leder ett SWAT-team som tar sig an uppgiften att slå ut IS genom att angripa hjärtat av deras fäste. Dramatiska och nervkittlande strider blandas med trovärdiga skildringar av en stad där kriget har blivit vardag. Vem som helst i din omgivning kan vara den som berövar dig livet, inklusive dina närmaste.

Filmen har en tydlig prägel av Hollywood, med dess intensiva stridsscener och den typiska gruppen av heroiska män som slår ut numerärt överlägsna fiendebataljoner med sitt råa mod.
Samtidigt går det inte att ta miste på den brutala verkligheten i krigets Irak. I en sådan verklighet är människoliv triviala och vi hinner förlika oss med att de flesta karaktärer som vi har lärt känna antagligen kommer att dö.

Det är varken försvaret av ett land eller kampen mot ”det onda” som driver de unga männen till att kasta sig ut i ett krig där oddsen att överleva är skyhöga. 
Drivkrafterna är snarare hämnd, befrielse av familjemedlemmar och solidaritet med gruppen, vilket ger historien så mycket mer trovärdighet än en typisk krigsfilm från Hollywood.

Mosul är klart sevärd för den som letar efter en spännande actionrulle. Men den saknar det där lilla extra och är tyvärr både klyschig och enkelspårig. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!