Mot gruvan – för jobben, klimatet, vattnet!

Om det blir ja till gruvbrytning kommer kampen att trappas upp. På bild samling i Luleå (Foto: RS Luleå).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

I lördags samlades motståndare mot gruvan i Gállok till protester längs Luleälven, från Gállok till Harads, Boden och Luleå. Tillsammans visade vi på det hot som gruvan innebär mot älvens vatten och mot klimatet, samt visade på vad en kamp för hållbara jobb skulle innebära.

Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna var en av talarna i Luleå:
– Det som står på spel är vår miljö, vårt arv, det är inte bara platsen Gállok det handlar om. Det handlar om alla vi som bor i Sápmi. Vi i Luleå är också ”local people”, bland annat på grund av hotet mot Lule älv. Gruvdammar läcker och de brister ibland. Vi behöver läka naturen och bara ta det vi absolut behöver, och det är inte nya järngruvor. För det krävs demokratisk planering och rättvisa. Det finns inte en chans att kapitalismen klarar det. Att ändra systemet betyder att kämpa för en socialistisk värld.
Även Evelina Rydeker, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå, talade på demonstrationen, och Gröna Studenter Norrbottens ordförande Lova Hellgren visade hur rent vatten är en grundförutsättning för oss människor, oavsett om vi är beroende av Luleälvens vatten eller saknar vatten på grund av bombningarna av Ukraina. Kriget lade förstås en skugga över manifestationerna; i Luleå hölls en tyst minut för krigets offer.
I Gállok var det Skogsupproret som stod för en manifestation, just på den plats där gruvan planeras, alldeles intill Lule älv.

Manifestationerna i Norrbotten har också fått ett brett internationellt stöd. På manifestationerna lästes stöduttalande upp från finska gruvmotståndare i Pro Heinävesi, från kampen mot en guldgruva på Nordirland, och från VetoNu i Skåne. Stöduttalanden kom också från London Mining Network och Earth Thrive på balkan.
Än så länge har inget beslut kommit från regeringen. Om det blir ja till gruvbrytning kommer kampen att trappas upp. Vi kommer aldrig acceptera en total ohållbar gruva i Gállok, kampen fortsätter!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!