Mot krig & militarism­– för global socialism

Bara en bråkdel av de globala militärutgifterna skulle räcka till att avskaffa hungern i världen (Foto: Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kontrasten mellan vad som skulle kunna göras och vad som sker i världen blir bara större, mer grotesk och mer förödande. I spåren på kapitalismens ökade utsugning och förstörelse av planeten följer fler krig, väpnade konflikter och militarism.

Bara en bråkdel av de globala militärutgifterna skulle räcka till att avskaffa hungern i världen. Men världens maktelit har satt militarism och nationalism i förarsätet, samtidigt som nya tippunkter, klimattrösklar, passeras, vilket får de mörka molnen att hopa sig över framtiden.
Geopolitik har tagit överhanden. Det nya kalla kriget, mellan den amerikanska och den kinesiska imperialismen, blev allt hetare under 2023. De respektive block som USA och Kina har bildat med sina allierade har allt mer tagit sig formen av två konkurrerande kapitalistiska världsordningar som slåss om makt, marknader och resurser.

Det är också inom dessa block som handeln växer, och för första gången går nu merparten av Kinas export till länder utanför Väst, samtidigt som Mexiko nu är USA-imperialismens största handelspartner (tidigare var det Kina).
Men samtidigt fortsätter världshandeln som helhet att minska; den globala handeln med varor beräknas ha minskat med 5 procent under 2023, bland annat på grund av att ”geopolitiska trender, inklusive minskat ömsesidigt beroende mellan Kina och USA, har fått en allt större inverkan på den globala handeln”, enligt FN-organet UNCTAD.
Den långa tiden av kapitalets globalisering, som bland annat kännetecknades av världshandelns snabba expansion, är över. Geopolitik och nationell säkerhet är nu prio 1 för såväl kapitalistklassen som regeringarna, vilket osäkrar världen.

Ukrainakriget, som ytterst var orsakat av de globala imperialistiska maktstriderna, är nu på väg mot sitt tredje år. Under de senaste månaderna har fronterna knappast ändrats, det är bara på en yta motsvarande 0,2 procent av Ukrainas territorium som det har skett en förändring.
Den ukrainska offensiven blev ingen framgång, trots att Väst ständigt har passerat nya röda linjer vad gäller leveranser av offensiva, avancerade vapen. Samtidigt har Putinregimens styrkor inte kunnat lägga under sig mer mark under 2023, men tiden håller på att svänga till den ryska imperialismens sida.
Mycket tyder på att dödläget inte kommer att brytas under 2024, vilket kan öppna en dörr till att konflikten fryses på grundval av de nya gränser som har ritats i blod. Men verklig fred kan bara skapas genom att arbetarna i Ryssland och Ukraina organiserar sig och förenas i en kamp mot kapitalism och imperialism – för socialism och folkens rätt till nationellt självbestämmande.

Kriget mot Gaza har förändrat världen.

Ju längre den israeliska kapitalismens krig mot Gaza pågår, desto mer ökar risken att kriget sprids och blir till ett regionalt storkrig. USA har höjt insatserna genom att öka sin militära närvaro i området.
I december har dessutom spänningarna i regionen ökat efter att flera fartyg i Röda havet har attackerats av Huthirebellerna, som kontrollerar norra Jemen. Attackerna har delvis stoppat trafiken i denna för världshandeln så livsviktiga sjöfartsled. Åtminstone fem rederier har pausat sin trafik och lastfartygen tar andra, längre vägar, vilket ökar kostnaderna och priserna.
Kriget mot Gaza har förändrat världen. Efter sitt stöd till Israels krig har USA-imperialismens ställning globalt försvagats och på hemmaplan rasar stödet till Biden. Massakern på Gaza har gjort det väldigt svårt att gå vidare med Abrahamsavtalet, så kallade normalisering, och fredssamtalen mellan Huthirebellerna och den saudiska regimen.
Men framför allt har kriget mot Gazas invånare skickat en kuslig varning till världen: Det är med våld och krig som kapitalismen och imperialismen regerar.

En global socialistisk revolution är nödvändig för att möjliggöra alla folks befrielse och verklig fred.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!