Mot Paris för klimatet

När COP21 hölls i Paris i slutet av 2015 ägde massprotester för klimatet rum. Dags igen till helgen? (Foto: Carlos Felipe Pardo / Flickr CC)

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Från den 20 september startas en aktionsvecka för klimatet. Till helgen kommer undertecknad och flera andra från CWI, den international som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör, att resa till Paris för att ingripa i de planerade jättedemonstrationerna för klimatet som kommer att äga rum där.

Under det fortsatta tryck som de gula (och numera även svarta) västarna står för med sina demonstrationer och med det växande hotet från både högern och klimatförstöringen är det dags för ett försök att kanalisera de franska strömningarna mot ett gemensamt mål. Första steget blir att bygga vår international CWI i Frankrike och i hela Europa stark.
När politiker som Marine Le Pen, Bolsonaro, Duterte och liknande får spelrum i allt fler länder måste vi vakna. I Frankrike, med många åsikter och människor som inte är rädda för att tänka självständigt, måste socialister självklart ha en närvaro och när arbetarklassen är redo att gå till handling måste vi ha en stark sektion som klarar av att vinna folk för ett socialistiskt alternativ.

Denna helg är också ett viktigt avstamp eftersom klimatveckan som ska kulminera i strejker för klimatet den 27 september (i många länder äger stora strejker också rum den 20 september) börjar på fredag. 
Vi kommer att ingripa med ett socialistiskt program för klimatet som det enda sättet att hejda en katastrofal global uppvärmning och rädda livet på planeten som vi känner det (läs mer om det här).

Att nya klimatdemonstrationer äger rum i Paris är symboliskt. Det var där som COP21 anordnades, det klimattoppmöte som tog fram det berömda Parisavtalet. Det hyllades av etablissemanget och även en del miljögrupper när det togs fram som ett steg i rätt riktning – äntligen händer det något!
Men redan från första stund var det tydligt att det skulle ha en negligerbar effekt. Avtalet förbinder ingen till någonting och är helt fritt från statlig och global planering och reglering. Det nämner inte ens orden ”fossila bränslen”! Inte så förvånande eftersom det har varit fortsatt ”business as usual” för storföretagen sedan dess.

De individuella ”lösningarna” räcker inte långt. Den som följt frågan vet redan att de individuella lösningarna inte är lösningen på miljöförstöringen, eftersom det inte är den sortens utsläpp som är de mest avgörande. Faktum är att de står för en bråkdel jämfört med hur mycket de stora fossila bränsleindustrierna släpper ut.
Endast den gemensamma kampen för ett helt annat samhälle och system – ett socialistiskt samhälle – kan lösa de sociala problem som får extremhögern att växa då människor blandar ihop skuldbördan. Endast en socialistisk plan för produktionen kan lösa klimatkrisen. I Paris tar vi ett nytt steg för att stoppa vinstjakten på klimatets och människornas bekostnad.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!