Möte om kampen mot marknadshyra

Rättvisepartiet Socialisterna är en drivande, aktiv del i kampanjen mot marknadshyror. Den 8 april kl 18.00 anordnar Rättvisepartiet Socialisterna Stockholm ett offentligt digitalt möte på Zoom.
Kom och hör de ledande aktivisterna Elin Gauffin och Arne Johansson tala om motståndet, vad för slags bostadspolitik som krävs och hur vi bygger en rörelse mot högerns förödande politik.

Anmäl intresse i eventet och sprid gärna 🔊

Rättvisepartiet Socialisternas uttalande mot marknadshyra:
Kampen kan stoppa marknadshyra

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till kampen mot marknadshyra. Fastighetsägare har en av de mest vinstgivande branscherna. Nu vill de suga ut ännu mer ur hyresgästerna som redan idag är diskriminerade på bostadsmarknaden. Bostadsbolagen vill kunna sätta hyrorna helt själva utan att behöva förhandla med hyresgästkollektivet.

Högerns och ägarnas press för marknadshyra har under många år lett till steg i denna riktning så som allmännyttans kommersialisering, presumtionshyror vid nybyggnation och hyreschocker vid renovering. Att S – MP regeringen nu går vidare med sin uppgörelse med C och L om att införa marknadshyra vid nybyggnation och öka lägesfaktorns genomslag i hela landet är ett svek utan dess like.

Efter ett år av omskakande pandemi borde det stå klart för var och en som säger sig stå för allas lika  värde att skenande klassklyftor, trångboddhet, bostadssegregation och mer av sk marknadslösningar är direkt skadligt – både för individen och för samhället. Det är precis detta som marknadshyror skulle leda till.

Kampanjen Nej till marknadshyra visar vilken kamp som behövs. Helt utan ekonomiska medel har hyresgäster och aktivister gått samman och skapat ett brett gräsrotsengagemang som kommer att ha coronasäkra protester på minst 100 platser den 18 april. Fastighetsägarna vill slå mot hyresgästernas kollektiva kraft  – det är också med just organisering och kamp som vi kommer att stoppa dem.

Rättvisepartiet Socialisterna har varit en del i denna rörelse sedan starten för två år sedan och ännu mer intensivt i år. Vi uppmanar alla våra medlemmar och sympatisörer att delta. Kampanjen Nej till marknadshyra visar samtidigt vägen för uppror som skulle behövas på en rad områden – inom sjukvården, äldreomsorgen, skolan, för arbetsrätten – och mycket mer. Den 18 april bryter vi tystnaden. Ett år av passivitet och förtvivlan över bristerna i samhället är slut. Det får vara nog med miljardrullningar till storföretag samtidigt som nedskärningarna på sjuka och svaga fortsätter. Vi accepterar inte att allt fler går arbetslösa medan andra stressas sönder på jobbet. 18 april blir starten på ett motstånd.

Till att börja med stoppar vi hoten om marknadshyra. Rättvisepartiet Socialisterna vill verka för en fortsättning. Vårt mål är ett socialistisk samhälle där allas rätt att bo och att bo bra är en självklarhet och ett samhällsansvar. Där alla delar av landet och alla delar av städerna är levande och demokratiska områden med likvärdiga resurser. Där bostäderna är klimatomställda för att stoppa den skenande uppvärmningen av allas vårt hem – jorden.

Vi ser med förtroende på den solidaritet som redan nu spirar när människor går samman. Massprotester med tiotusentals stoppade marknadshyra i Berlin för två år sedan. Vi vet att det är möjligt – kom med du också!

Antaget av RS partistyrelse, påsken 2021.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!