Motståndet mot Gállokgruvan växer

”Jag hoppas att regeringen tar rätt beslut”, sa Sara-Elvira Kuhmunen från Sáminuorra (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredagen den 11 februari samlades ett hundratal klimataktivister, skolstrejkande elever från Fridays for Future (FFF) och demonstranter från Samiska föreningen i Stockholm – med flera andra – på Mynttorget i centrala Stockholm i protest mot den föreslagna gruvan i Gállok, samt till stöd för kampanjen mot gruvplanerna.

Manifestationen var i samband med att Sara-Elvira Kuhmunen från samiska ungdomsförbundet Sáminuorra, sametingets ordförande Daniel Holst och författaren Mats Jonsson lämnade över en lista med 70,000 namnunderskrifter till näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.
Listan (som finns på sidan mittskifte.org) uppmanar regeringen att följa FN-deklarationen om urfolks rättigheter och tar upp att Beowulf Minings planerade gruva i Gállok kommer att få stora konsekvenser för samerna, rennäringen, lokalbefolkningen, turistnäringen och världsarvet Laponia, inklusive mark, vatten och luft.
Dagen innan hade två FN-experter kritiserat regeringen för bristen på konsultation och samtycke från det samiska folket och uppmanade till att inte ge Beowulf Mining licens för gruvbrytning på grund av risken för oåterkalleliga skador på ekosystemet och konsekvenserna för den samiska lokalbefolkningens försörjning, resurser och kultur.

Claudia Kvarnborg.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv var också på plats för att visa sitt stöd och solidaritet. Vi passade även på att få kommentarer från flera av deltagarna.

Märta-Willow.

– Vi demonstrerar för att vi är upprörda över förtrycket mot samerna och vi är emot att Gállokgruvan ska etableras. Uttalanden som ”vi älskar gruvor” riktas mot samerna. Vi behöver inte fler gruvor. Politikerna gör tvärtom mot det som behövs, men motståndet växer hela tiden! Tillsammans är vi starka! sa Claudia Kvarnborg från Fridays for Future.
– Vi tycker att det är helt fel att bygga en gruva där! Det är nog nu! menade demonstranten Märta-Willow.

Christine Bertlin.

– Det handlar om barnens rätt till en vettig framtid, om generationsrättvisa. Det är typiskt, att fossilindustrierna lurat oss att leva i en bubbla av tillväxt som ska pågå för evigt. I ett ekonomiskt system som inte tar hänsyn till naturresurser måste vi dra i bromsen, sa Christine Bertlin från Psychologists for Future.
– Jag hoppas att regeringen tar rätt beslut, berättade Sara-Elvira Kuhmunen från Sáminuorra.

Mirko Nikolic.

Klimataktivist Mirko Nikolic från Serbien berättade också att:
– Jag är här i solidaritet med samerna och deras rättigheter. Fler gruvor är en falsk marknadslösning, det behövs riktiga klimatlösningar. Jag stödjer ursprungsbefolkningars rätt till självbestämmande och naturskydd. Allt sitter ihop, det finns en global kamp mot nykolonialismen och vinstjakten som redan har förstört tillräckligt av naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!